prémium minőség

2021.09.14. 10:54

A Megyei Ízek Találkozóján a helyi termékek népszerűsítését tűzték ki célul

Megkóstoltuk Bihar legjavát.

Fotó: Kovács Zsolt

Köleses-kolbászos lecsóval, hagymás vérrel töltött rétes, furtai bárány és megannyi zöldségkrém, tejtermék, lekvár és hidegen sajtolt olaj – ez csak ízelítő abból a kínálatból, amelyet Bihar és Sárrét polgármesterei, a meghívott vendégek kóstolhattak a derecskei Almavirág étterem kerthelyiségében megtartott Hazai Ízek Találkozója elnevezésű gasztronómiai rendezvényen. Az eseményt négy helyszínen rendezi meg a megyei önkormányzat. Az első állomás Derecske volt kedden.

– Hajdú-Bihar megye sokszínű gasztronómiával rendelkező térség; kedvező alapot biztosít ehhez a térség mezőgazdasági jellege és agrárkultúrája, a több évszázadot felölelő termelési hagyománya, az elkötelezett termelők és gazdaságok – fogalmazott köszöntőjében Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Pajna Zoltán (középen) | Fotó: Kovács Zsolt

Nyitottak az újításokra

– Célunk, hogy a kereslet és a kínálat egymásra találjon, hiszen rengeteg helyi gasztronómiai érték van Hajdú-Biharban, és szeretnénk, ha ezek az élelmiszerek, alapanyagok, ételek bekerülnének az itt élők mindennapi fogyasztásába – fogalmazott Tuska-Mátrai Melinda, a megyei önkormányzat fejlesztési osztálya nemzetközi csoportjának vezetője a Hazai Ízek Találkozójának Derecskén megtartott első rendezvényén kedden. Hozzáfűzte, hogy a megyénkben élők körében is egyre nagyobb az igény arra, hogy az élelmiszereket, alapanyagokat a termelőktől közvetlenül meg tudják vásárolni.

Fotó: Kovács Zsolt

A megyei önkormányzat Hajdú-Bihar négy tájegységének élelmiszer termelését bemutató, négy állomásból álló rendezvénye a nemzetközi jó példákat alapul véve jött létre.

Az eseményt megnyitó Pajna Zoltán megyei közgyűlési elnök elmondta: az élelmiszereink, azok alapanyagainak bemutatására, és egyben az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás népszerűsítésére nagyszerű keretet nyújtanak az elkötelezett közösségek, települések a falunapokon, a gasztronómiai rendezvényeken. – Ezzel együtt azonban a termelők és a fogyasztók révén új kihívásokkal szembesültünk – folytatta a politikus. – Nevezetesen, milyen eszközökkel támogathatnánk hatékonyan vidéki térségeink vállalkozásainak talpon maradását. E rendezvénnyel is igyekszünk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a helyi kézműves termékek szélesebb körben ismertek és kedveltek legyenek. A termelők pedig nyitottak az újra, a korszellemnek megfelelő újításokra.

Fotó: Kovács Zsolt

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában