Harminc éve járt itt a Szentatya

2021.08.18. 20:29

Szobor is őrzi ezentúl a pápa emlékét – fotókkal

II. János Pál nevét már nem csak köztér viseli Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

Debreceni látogatásának 30. évfordulója alkalmából szerdán szobrot emeltek Szent II. János Pál pápának a Szent Anna-székesegyház előtt. Előtte Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket, majd hálaadó szentmisét celebrált Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke, aki hosszú ideig személyesen segítette az egykori egyházfő vatikáni munkáját. Homiliájában a főpásztor a pápalátogatás jelentőségéről elmondta, hogy 1995 után jelentős változások kezdődtek el a magyarországi ökumené életében: párbeszédeket és tanulmányokat kezdeményezett.

Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke | Fotó: Kiss Annamarie

Ünnepi beszédében Soltész Miklós államtitkár kiemelte: három fontos célja volt a szobor létrejöttének. – Debrecen egyháztörténeti jelentősége nőtt a pápalátogatás után, 1993-ban megalakult a római katolikus egyházmegye, a harmadik pedig, hogy II. János Pál pápa előrelátó, prófétikus alkat volt.

Soltész Miklós államtitkár | Fotó: Kiss Annamarie

- Tudjuk, hogy a szentatya vágyott arra, hogy a kereszténység bűnét jóvátegye, ennek gyümölcsét három püspökség nagyszerű viszonya mutatja Debrecenben. Csak most, 30 évvel később látjuk ennek jelentőségét – mutatott rá.

Fotó: Kiss Annamarie

Soltész Miklós kitért arra is, hogy az egyházmegye létrehozása szükséges és fontos volt, többek között a szociális és oktatási intézmények felvirágoztatása kapcsán is. – A kereszténység nemcsak a templomban van jelen, hanem a közösségi életben is – mutatott rá, végül hangsúlyozta: Magyaroszágnak támasza és előnye van Jézus követésével az európai liberális diktatúrákkal szemben, erre is emlékeztet a szobor, mivel a szentatya is visszautasított minden diktatúrát.

Katarzyna Ratajczak Sowa, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársa | Fotó: Kiss Annamarie

Katarzyna Ratajczak Sowa, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársa elmondta, hogy a lengyel pápa szerette Magyarországot, majd felidézte legemlékezetesebb látogatásait, köztük a Kabai Cukorgyárban dolgozó lengyel munkásokét.

A beszédek után a templom lépcsőteraszán Kovács Jenő szobrászművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrát Ternyák Csaba áldotta meg, végül felcsendült a Himnusz. A szertartáson a felekezeti képviselők mellett részt vett Papp László polgármester és Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában