kísérleti jelleggel

2021.08.31. 14:06

Fél órával később csengetnek be több mint 12 ezer diáknak Debrecenben

A 2020/2021-es tanévben néhány intézmény bevonásával indult a városban a csúsztatott iskolakezdés, melynek lényege, hogy a tanítás 8 óra 30 perckor kezdődik.

DSZC-sajttáj

Fotó: Kovács Péter

Idén a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) mind a 11 intézménye csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, ennek részleteiről számolt be Papp László polgármester és Tirpák Zsolt kancellár kedden, a Beregszászi Pál Technikumban. A polgármester elöljáróban elmondta, a város életében az iskolakezdés számos vonatkozással bír, hirtelen megnövekvő forgalom az iskolába érkezés időpontjában külön megterheli a város közlekedési rendszerét. Tudatta, az előző tanévben a DSZC és a Debreceni Tankerületi Központ néhány intézményével indították el a csúsztatott iskolakezdést, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy érdemes ezt továbbvinni.

A DSZC további intézményei, valamint a tankerületi fenntartású iskolák esetében a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium mellett a Tóth Árpád Gimnázium fog kísérleti jelleggel bekapcsolódni a programba, így összesen 12 645 diáknak kezdődik később az iskola.

A polgármester leszögezte, a DKV felkészült erre a változtatásra, volt egyeztetés a menetrendekkel kapcsolatban.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja arról beszélt, a szakképzésben tanulók sokkal mobilabban tevékenykednek, hiszen jelentős részük gazdálkodó szervezeteknél végzi a gyakorlatát, illetve a szakmai elméletét. – A projekt oktatásnak is tere van, nem feltétlenül tanteremhez kötött oktatási modelleket képviselünk az intézményeinkben.

„Így nem történik az meg, hogy tovább vannak az iskolában a gyerekek, tehát a fél órával később kezdés nem azt jelenti, hogy fél órával később végeznek”

– szögezte le. Hozzátette, a szakképzésben délután van a felnőttek szakmai oktatása és képzése, de ezt sem befolyásolja, ha esetleg később ér véget a tanítás, mert a felnőttoktatásban az elméleti képzés esetében a távoktatásra helyeződik a hangsúly.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában