Ne habozzunk segíteni!

2021.08.16. 10:28

Életmentő a gyors segítség

Az eszméletét vesztett embernél vizsgáljuk meg az alapvető életfunkciókat, ha baj van, hívjunk mentőt!

Forrás: MW-archív

Fotó: Bus Csaba

A nyári bulik, fesztiválok, és a nagy hőség miatt előfordulhat az embereknél eszméletvesztés. Az ilyenkor szükséges alapvető elsősegélynyújtásról Ménes Dávid debreceni megbízott állomásvezető mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs adott tájékoztatást lapunknak.

Látom-hallom-érzem

– Ne habozzunk a segítségnyújtásban, ha földön fekvő embert látunk! Amennyiben a helyszín biztonságos, akkor az illetőnél vizsgáljuk meg a reakciókészséget és az életjelenségeket. A beteget szólítsuk meg hangosan, közben óvatosan rázzuk meg a vállát. Ha nem reagál, hívjunk segítséget. A légzés vizsgálatához hajoljunk a hanyatt fekvő beteg arca fölé és fejünkkel a mellkasa felé fordulva, tíz másodpercig figyeljük a látom-hallom-érzem hármas érzékeléssel. Ha a fentiek alapján normális a légzés, akkor a légutak további védelme érdekében a beteg teljes testét fordítsuk oldalra, fejét hajtsuk hátra és hívjunk segítséget – részletezte.

Hozzátette, az egészséges ember folyamatosan reagál a külvilág ingereire, amennyiben ez a funkció kiesik, súlyos, akár életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

– Ha az adott személy az ingerekre nem válaszol, de van légzése, akkor biztosítsuk a légutak átjárhatóságát, és azonnal hívjuk a mentőt a 112-es vagy 104-es segélyhívó telefonszámon – összegezte a mentőtiszt. Hangsúlyozta, a segítség megérkezéséig maradjunk a beteg mellett.

A szakember fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy az eszméletvesztésnek több oka is lehet. Például a vércukorszint csökkenése, koponyasérülés, légzészavar, de különböző mérgezések is okozhatják. Itt az alkoholt, a gyógyszert és a kábítószert említette Ménes Dávid. Az eszméletvesztéskor az izomzat elernyed, és a légutakat védő reflexek kiesnek.

Polgári Zsolt

Hívjunk segítséget!

• A mentők hívószáma 104 vagy az egységes segélyhívó 112.

• Állapítsuk meg, hogy biztonságos-e a helyszín, ott leselkedik-e ránk valamilyen veszély.

• Mutatkozzunk be és mondjuk el a telefonszámunkat (azért fontos, mert ha megszakad a vonal, akkor vissza tudjanak hívni).

• Igyekezzünk tájékozódni a helyszínen arról, hogy mi történhetett. Például hány sérült van, milyen riasztó panaszok, sérülések vannak. A helyszín felmérése fontos, hiszen a mentésirányítás számára nélkülözhetetlen információkat tudunk adni.

• Hol történt? Pontos cím, város, utca, házszám, minden tájékozódási pont.

• Nem gond, ha valami kimarad a bejelentésből, hiszen a mentésirányítók rá fognak kérdezni a legfontosabbakra.

• Legyünk türelmesek és válaszoljunk a kérdésekre, hiszen a bejelentéssel párhuzamosan indul a mentőegység a helyszínre.

• Ne tegyük le a telefont, hiszen a mentőegység megérkezéséig tanácsokat adhat a mentésirányítás a beteg ellátásával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában