Életet menthet

2021.08.17. 07:26

Diszpécserközpont nyílt Püspökladányban – a rendszerrel az elmagányosodást csökkentenék

Az intézmény 25 embernek ad megélhetést, Békésen pedig a helyi inkubátorház irodájában további öt személy jutott munkalehetőséghez.

Püspökladányban a Rákóczi utcában építették fel | Fotó: Baptista Szeretetszolgálat-Archív

Fotó: Porcio Norbert - TRILITE STUDIO

A 2018 óta távfelügyeleti szolgáltatással foglalkozó LifeMax Egyesület korábban Debrecenből látta el a tevékenységét. Mára azonban már a múlt év decemberében elnyert foglalkoztatási pályázatnak is köszönhetően Püspökladányban és Békésen is jelen van.

Püspökladányban a Rákóczi utcában építették fel | Fotó: LifeMax Egyesület-Archív

Vizsgát tett diszpécserek

Winter Tamás, a LifeMax Egyesület jelzőrendszeres segítésnyújtásért felelős munkatársa azt mondta, mindenképpen mérföldkőnek számít a diszpécserközpont működése. – A szolgáltatás egyik, az ügyfelekhez kötődő oldalán egy készülék van, amellyel jelzést tudnak leadni a központba. Ez egy GPS-szel ellátott, országosan lefedett, a telefonszám ismeretében hívható készülék, amelyben SIM-kártya van. A készüléken mindössze egyetlen nyomógomb van, emellett léteznek automatikus funkciói is. Ezek érzékelik, ha az ügyfél elesett, ha elhagyta a lakóhelyét körülölelő úgynevezett geokerítést, de a kapcsolat megszűnéséről is jelez a központnak. A szakemberek 24 órában fogadják a jelzéseket, és elvégzik a megfelelő irányítást. Ha sürgősségi ellátást igényel a beteg, akkor mentőt irányítanak a helyszínre, de szükség esetén a katasztrófavédelmet vagy a rendőrséget is értesítik. A vizsgát tett diszpécserek, akik között mentőtiszt, ápoló és szakápoló is van, jól szabályzott protokollt követnek. A megfelelő szaktudásukról havonta adnak számot, erre szükség van, hiszen egyebek mellett előfordulhat, hogy telefonon keresztül szükséges újraélesztést irányítaniuk – részletezte a szolgáltatás tudnivalóit Winter Tamás.

Az ügyfeleknek minden adatát rögzítik a rendszerben, ez az esetleges ellátást segíti. Emellett listát készítenek az értesítendő személyekről, és az úgynevezett kulcsos embert – vagyis azt a személyt, akinek bejárása van az ügyfél otthonába – is feljegyzik.

Winter Tamás a jelzőrendszeres segítségnyújtás szakembere. 25 munkatársa fogadja a jelzéseket | Fotó: Baptista Szeretetszolgálat-Archív

Másfél hónapja új helyszínen

Püspökladányban a rendőrség közelében, a Rákóczi úton található a diszpécserközpont. Az épületben a modern kornak megfelelően megújuló energiával történik az áramellátás. Belül felszerelt konyha, vadonatúj számítógépekkel ellátott munkaállomások, valamint hat iroda található.

Winter Tamás szerint az időseknek megnyugvás, hogy a készüléken keresztül állandó kapcsolatban lehetnek a szakértőkkel, de a hozzátartozóknak is támasz, hogy biztonságban tudhatják szerettüket. A diszpécserközpont hivatalos, ünnepélyes átadója augusztus 25-én lesz.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában