Fiatalon jobban bírták

2021.07.16. 08:45

Nem panaszkodnak, de nehezen viselik a hőséget az idősek

Az idősotthon lakóira különösen vigyáznak Nyíracsádon a kánikulában.

Hutóczki Józsefné Szöszi néni, Antal Istvánné, Bollók Sándorné, Rácz Jánosné, mögöttük Klenovszki Tiborné (gondozó) és György Piroska az idősotthon udvarán | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Kevés embert találunk, aki ne örülne az év talán legkedveltebb évszakának, a nyárnak. Kellemes meleg, vakáció, pihenés, nyaralás, kikapcsolódás, és persze mindezek után a hűsítő zápor jut általában az ember eszébe. Az idei nyár középső hónapja, a július azonban meglehetősen szokatlan kánikulával köszöntött ránk. Szinte alig van nap, amikor ne kúszna a hőmérő higanyszála 35 fok fölé, és bizony az éjszakák sem hoznak megfelelő enyhülést. Ez az időjárás meglehetősen próbára teszi a szervezetet, idősét, fiatalét egyaránt, de szenvednek a hőségtől a növények is.

Vigyázni kell az idősekre

Mászlainé Erdei Éva intézményvezető elmondta, hogy a település idősotthonának lakóira különösen ügyelnek ezekben a napokban, hetekben, hisz az idősebb, esetleg több betegséggel küzdő szervezet még inkább nehezen tolerálja ezt a nagy hőséget. Ilyenkor a legfontosabb a gondozottaknál a folyadékpótlás, valamint a megfelelő környezeti hőmérséklet biztosítása. Ottjártunkkor Klenovszki Tiborné gondozó volt az ügyeletes. – A napot a hajnali szellőztetéssel kezdjük, de csak a délelőtt derekáig tudjuk nyitva tartani az ablakokat. Ezután már csak mesterségesen tudjuk biztosítani a hűvösebb érzetet. Arra is vigyázni kell, hogy a ventilátort ne közvetlenül a gondozottakra irányítsuk, hisz van, akik nehezen viseli a direkt légáramlatot, könnyen huzatot kaphat, vagy esetleg a komfortérzetét zavarja. Ezért az ebédlőben keverjük meg a levegőt, ez jut át a nappaliba. Az udvarra ebben a hőségben nem is tudunk mindenkit kivinni, hisz a gondozottak egy részének nagyon megviseli a szervezetét a hőség még az árnyékban is. Vannak néhányan, akik tíz-tizenöt percre kiülnek hűsölni a fák alá, de csak a kora reggeli órákban – magyarázta a gondozó.

Hutóczki Józsefné Szöszi néni, Antal Istvánné, Bollók Sándorné, Rácz Jánosné, mögöttük Klenovszki Tiborné (gondozó) és György Piroska az idősotthon udvarán | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Sok folyadék és gyümölcs

A gondozottak folyadékpótlására ilyenkor fokozottan figyelnek az ápolók. Különösen azoknál, akik maguktól nem isznak megfelelő mennyiséget. Őket minden órában meg kell kínálni folyadékkal, de sokat segít a mindennapi lédús gyümölcs fogyasztása is. – Napközben behajtjuk az ablakokon a palettákat, elhúzzuk a sötétítőket, azzal tudunk egy kicsit gátat szabni a tűző napsugaraknak, de ilyenkor már senki nem megy ki az udvarra. Amikor megérkezik az esti lehűlés, akkorra a gondozottak nagy része már lefekvéshez készülődik, de vannak, akik már alszanak is. Ezért nagyon fontos, hogy nappal hűtsük a testüket, a szervezetüket, ahogy tudjuk – mondta a gondozó. Az idősek nem panaszkodnak, örülnek a gondozók odafigyelő törődésének. Ha nem tudnak az udvaron nézelődni, a benti hűvösben beszélgetnek, és idézik ifjúkoruk heves nyarait, amikor még jobban bírták a hőséget. Akkor még nem magukra figyeltek elsősorban, hanem növényeikre, amiket gyakrabban öntöztek nagy melegben, és persze az aprójószágra is ügyeltek, akik előtt óránként cserélték a vizet, de nem volt ritka, amikor a disznókat egy-egy vedér hideg vízzel locsolták le, hogy hűtsék egy kicsit a testüket.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában