sajtótájékoztató

2021.07.09. 17:04

Közösen kell megoldást keresni

A debreceni hajléktalanok ügyében sürgetett megoldást Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni alelnöke pénteki, a belvárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Herpergel Róbert a pénteki sajtótájékoztatón | Fotó: Molnár Péter

– Most, hogy beköszöntött a jó idő, észrevehetően, gombamód szaporodnak a nomád szállások, például a Dorottya utcai betonfalnál egy egész tábor van. Ez áldatlan állapotokat jelent nemcsak a lakóközösségekre, hanem a környezetre nézve is, egy ilyen tábor ugyanis szemétkupacokkal jár, és magát az utcát vécének használják az ott élő hajléktalanok– vázolta a helyzetet Herpergel Róbert. Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ezek az emberek a Görgey, a Jerikó, a Csapó utcán vagy akár a Fórumnál két dolog miatt maradnak – Pénzt kapnak, nem titok, hogy egy jobb napon akár 10-15 ezer forintot is összeszedhetnek. Amellett a lakosság élelmiszerrel látja el őket, s bár csúnyán hangzik, de így nem mennek a hajléktalanellátókhoz étkezni, mert a házikoszt sokkal jobb nekik. A lakosság egy hányada az, mely ott tartja ezeket az embereket, ahol vannak.

Herpergel Róbert a pénteki sajtótájékoztatón | Fotó: Molnár Péter

Emlékeztetett rá, hogy a Refomix igyekszik segíteni, de hatósági jogkörrel nem rendelkezik, és a közterület-felügyelőknek, rendőröknek is csak korlátozott eszközeik vannak. A bírság kiszabása többnyire hatástalan.

A politikus szerint a helyzet csak „legfelülről” oldható meg, parlamenti egyeztetés összehívását sürgette az érintett szervezetek bevonásával. Azt is megjegyezte, a problémát a hajléktalanoknak csak egy kis része okozza, becslése szerint talán 15 százaléka, mintegy 50 ember.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában