Érdemes tisztában lenni járművünk állapotával!

2021.07.02. 16:19

Az idén 41 járműtűzhöz riasztották a tűzoltókat

Átlagosan négynaponta gyullad ki egy gépjármű Hajdú-Bihar megyében.

Több autós is sikertelenül próbálta megfékezni a lángokat, amely egy személyautó motorterében csaptak fel a Böszörményi úton, amelyet végül a kiérkező tűzoltóknak sikerült eloltaniuk. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős. 20200730 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Forrás: Napló-archív

Fotó: Matey István

– Tavalyelőtt 92, 2020-ban 67 gépjárműtűzhöz riasztották a Hajdú-Bihar megyei egységeket. Idén június 24-ig 41 olyan riasztást kaptak a tűzoltók, amelyek nyomán gépjárműveket, munkagépeket kellett eloltaniuk – közölte érdeklődésünkre Papp-Kunkli Nóra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Megtudtuk, a legtöbb tűz rövidzárlatból, akkumulátor-meghibásodásból, üzemanyagfolyásból, vagy egy nem kellően rögzített kábel kidörzsölődéséből adódik. Emiatt fontos tisztába lenni az általunk használt jármű műszaki állapotával. Az elmúlt években egyszer fordult elő olyan tűzeset, ahol elektromos autó gyulladt ki.

Egyre többet, egyre erősebben

Papp-Kunkli Nóra elmondta, egyre többet és erősebben süt a nap, ezért olyan tárgyakat, amelyek hamar felforrósodnak (szemüveg, öngyújtó, parfümös üveg, alkoholos üveg), ne tegyünk a kalaptartóra, szélvédő mögé vagy olyan helyre, amely parkoláskor erős napsugárzásnak lehet kitéve. Autóban lehetőleg ne dohányozzunk, ha mégis megtesszük, eloltott állapotban, az autó hamutartójába helyezzük a csikket. Ne dobjuk ki az égő cigarettát az autóból, mert a szél a nyitott ablakon visszafújhatja, ha pedig mégis kiesik az autóból, szabadtéri tüzet okozhat. Fontos, hogy ha füstöt érzünk vagy tüzet látunk, álljunk félre a gépjárművel, és szálljunk ki az utasokkal együtt.

Amikor oltani kell

Ha az autó utas- vagy csomagterében keletkezik a tűz, és van nálunk porral oltó készülék, megkezdhetjük az oltást. Amennyiben a motortérben keletkezik a tűz, nem célszerű, ha laikus kezd oltani. A motorháztető felnyitásakor égési sérüléseket okozhat a hirtelen kiáramló meleg levegő és a forró karosszéria. A beáramló levegő ráadásul az égést meggyorsítja, így azt kizárólag kibiztosított tűzoltókészülékkel a kezünkben nyissuk ki.

FR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában