Év fája

2021.07.15. 13:31

Az alpolgármester is ecsetet ragadott a színház előtt

A versenyre benevezett csüngő japánakácok a város nevezetes jelképei.

Fotó: Kiss Annamarie

Az Év Fája megmérettetésen sosem a legnagyobb vagy a legöregebb fát keresik, hanem egy olyat, amelyik jelentős valamilyen szempontból: egyebek mellett kapcsolódik hozzá egy helyi történet, esetleg különleges szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. Tavaly a cívisvárost a Déri tér tiszteletet követelő élő matuzsáleme, a vélhetően több mint 120 éves kocsányos tölgy képviselte: a versenyen végül a második helyezést kapta, valamint elnyerte az Országos Erdészeti Egyesület különdíját is. Idén a Csokonai Színház előtt álló csüngő japánakácok képviselik a megyeszékhelyet. A termetes növények mostanra a döntősök táborát erősíthetik; a versenyre a kijelölt, májusi határidőig csaknem harminc jelölés érkezett be, amelyek közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije tizenegyet szavazott be a fináléba.

Ecsetet ragadtak

Az nem kérdés, hogy Debrecennek nevezetes jelképe a teátrum és az előtte ékeskedő, csaknem százéves fák, amelyek a már hónapok óta zajló felújítási munkálatok miatt sajnos a paravánok takarásába kerültek. A Future of Debrecen részeként, a cívisvárosban működő környezetvédelmi munkacsoport kezdeményezéséből éppen ezért látványos falfestés kerülhetett az állványokra, buzdítva a voksolásra a járókelőket. Az aprólékos munkában a Kós Károly Szakgimnázium, valamint a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai is részt vesznek. Lapunk munkatársai megnézték, miként készül a mű. Az ottjártunkkor is serénykedő középiskolások elmondták, hogy már napok óta dolgoznak az alkotáson, melyhez a kész alapot először a felületre vetítették, majd átrajzolták, jelenleg pedig akrilfestékkel keltik életre a művet. És, hogy minden lépés az elképzelések mentén haladjon, a napokban még Balázs Ákos városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester, valamint Kuhn András főkertész is ecsetet ragadott. – A fal előtt szelfizni is lehet majd, de a héten rajtoló Campus Fesztiválon szintén jelen lesz ez a kezdeményezés, ott egy molinó fogja emlékeztetni a voksolásra a fesztiválozókat – mondta el az alpolgármester.

A korszerűsítés ideje alatt az oltalom alatt álló fák zavartalanul élhetik mindennapjaikat. A felújított téren különös hangsúlyt fognak kapni a szóban forgó növények, ugyanis minden bizonnyal nagyobb életterük lesz majd – erről már Kuhn András városi főkertész beszélt lapunknak. Mint mondta, ilyen fával legfeljebb néhány magánkertben találkozhatunk Debrecent járva, így mindenképpen különlegesnek számít. – A csüngő japánakác a madaraknak pihenőhelyet, a járókelőknek pedig mindig kellemes, hűsítő árnyékot ad – mondta.

Októberig szavazhatunk

A versenyszabályzat szerint a szavazatokat egészen október 1-ig lehet leadni az evfaja.hu internetes oldalon. Azok, akik a Campus Fesztivál ideje alatt szavaznak, akár a jövő évi rendezvényre is nyerhetnek belépőt. A legtöbb szavazatot kapó fa pedig tovább versenyezhet az Európai Év Fája címért.

Fotó: Kiss Annamarie

Csaknem százévesen is egészségesen állnak

Az Év Fája versenyre a debreceni Zöld Munkacsoport jelölte a Csokonai Színház előtt álló fákat.

Ezek a fák nem a színház megnyitása idején kerültek a jelenlegi helyükre. Ugyan korabeli képeslapok szerint fenyők álltak ott, minden valószínűséggel a cívisvárosi teátrum bejárata előtt sosem voltak fenyők, mindössze rajzok születtek erről az elképzelésről.

Fotó: Kiss Annamarie

– Ezek a csüngő japán­akácok hozzávetőlegesen százévesek most, ennél azonban sokkal tovább is élhetnek. Ez a fajta nem őshonos Magyarországon, és a nevével ellentétben nem is Japánból származik, hanem Kínából, illetve Koreából – mondta el lapunknak Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. Hozzátette: a csüngő fajtát nemesítették, ilyen a természetben egyébként nem fordul elő. – Kifejezetten park­faként ültették, különleges lombkoronájuk gondos kertészeti munka eredménye. A nevezettekhez hasonló impozáns példányok nincsenek másutt a cívisvárosban – mondta. Váradi Zoltán arról is beszélt: annak ellenére is, hogy ez a fajta nem őshonos hazánkban, sok élőlénynek válik hasznára. – Jellemzően nyár közepén borul virágba a fa, de az is előfordulhat, hogy elmarad a virágzás. Amikor különleges, krémsárga virágban pompázik, szívesen látogatják a rovarok, elsősorban a méhek, illetve a lepkék – tette hozzá.

A városi környezettel is kibékültek, erre bizonyíték, hogy a Kossuth utcai, meglehetősen nagy forgalommal járó lég- és porszennyezést is jól bírják: a fák jó egészségnek örvendenek. A színház felújítása alatt egyébként különösen óvják az épségüket.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában