fotókkal

2021.06.28. 14:24

Ütemterv szerint halad a munka a Főnix Csarnokban

Ha lesz is csúszás, az már pontra megy a Főnix Csarnokban, jeges versennyel nyit ugyanis a megújult létesítmény.

Fotó: Kiss Annamarie

Ezt és sok más lényeges tudnivalót az épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón ismertették hétfő délelőtt a Főnix Csarnokban.

„Jó ütemben halad a beruházás, mely novemberben debütál majd, és 2022 januárjában helyszíne lesz a Kézilabda Európa Bajnokságnak”

– összegzett Papp László polgármester. A politikus emlékeztetett arra is, hogy a Főnix Csarnok 2002-es átadása óta sok kulturális- és sporteseménynek adott már otthont, szervesen beépült a város kulturális- és sportéletébe. A kormány 2,5 milliárd forintos támogatását a magyar Kézilabda Szövetség egészítette ki. Papp László hozzáfűzte: 2002 óta jellemzően csak karbantartási munkák voltak az épületben, ennek ellenére funkcionális és építészeti szempontból is nagyon jó épületet vehetett birtokba 20 évvel ezelőtt a debreceni közönség. A program érinti a gépészeti rendszerek felújítását, a belső burkolatok, a játéktér, az audiovizuális eszközök és a biztonsági rendszerek korszerűsítését.

„Most 25 százalékos készültségi szinten áll a beruházás üteme, így semmi akadálya, hogy novemberben átadjuk”

– tudatta a politikus.

Bardóczy Gábor kormánybiztos arról beszélt, hogy kétszáz nappal a bajnokság előtt állunk, és jó hír, hogy nemcsak a Főnix, hanem a többi csarnok korszerűsítése is jó ütemben halad. Debrecenben négy csapat játszik majd: Észak-Macedónia, Dánia, Szlovénia és Montenegró.

Juhász Roland államtitkár hangsúlyozta: példás, ahogy Debrecen önkormányzata az elmúlt két évtizedben fenntartotta az épületet, de a csarnokra már láthatóan ráfért a beruházás.

Becsky András a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője először felidézte, hogy szinte napra pontosan 20 évvel ezelőtt szervezték meg az első világeseményt Debrecenben: az Ifjúsági Atlétikai Világbajnokságot. Hozzáfűzte: 2014-ben női EB-nek már volt gazdája Debrecen, de férfi EB-nek még nem, így nagy izgalommal várják a rendezvényt. A szervezési munkálatokról Becsky András elmondta, hogy májusban már elindult a jegyértékesítés, de az esemény jól felépített arculata nemcsak a sportrendezvényre épül, hanem arra is, hogy az idelátogató nézők a kulturális, wellness, illetve gasztronómiai szolgáltatásokat is megismerjék és igénybe vegyék.

„Időarányosan nem csak a kivitelezéssel, hanem a szervezéssel is jól állunk”

– közölte az ügyvezető. Becsky András végül elmondta, hogy a csarnokhoz tartozó összes szolgáltatást magasabb szintre fogják emelni.

Pósán László országgyűlési képviselő emlékeztetett: mint ahogy a csarnok felépítését, most a rekonstrukcióját is egy rangos sportesemény sürgeti.

Novemberben a Gyorskorcsolya Világkupa lesz a megújult Főnix Csarnok első eseménye, decemberben a már megszokott programokkal készülnek, januárban pedig rajtol az EB.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában