Bodó Sándort kérdeztük

2021.06.18. 10:40

Püspökladányi lakóotthon: kompromisszumos megoldások születtek a helyiekkel

Bodó Sándor: a bentlakásos otthon építéséről Ladányban nem volt kellő információcsere a felek között.

Bodó Sándor a szerdai bokrétaünnepen | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

A nagy létszámú, bentlakásos szociális intézmények kiváltása érdekében a megye több településen is épülnek lakóotthonok. A fejlesztésekkel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) arra törekszik, hogy olyan ellátási formát hozzanak létre, amely a fogyatékossággal élők, a pszichiátriai betegek, valamint a szenvedélybetegek nagyobb fokú önállóságára épül a megfelelő támogató közeg megtartásával.

A napokban a Sárrétudvariban létesülő hat lakóotthon és a hozzájuk tartozó szolgáltató központ bokrétaünnepén Bodó Sándor államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét kérdeztük választókörzete ilyen beruházásairól. Hangsúlyozta: a program megvalósításában feltétel volt, hogy kisebb településeken és városi közegben is helyezhessenek el ellátottakat, így Sárrétudvariban, Szerepen, Bárándon és Püspökladányban épülnek otthonok.

– Sárrétudvari jár a sor végén, a többi épület nagyságrendileg kész van, ám ott sem fejeződött még be a projekt, hiszen hiányoznak a módszertani eszközök és speciális berendezések. Ezek beszerzése után lehet csak beköltözni. A programot jövő év végéig kell lezárni – mondta. A projektben a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ szerep-hosszúháti, valamint a bárándi telephelyéről költöztetik az ellátottakat az új, 12 férőhelyes lakóotthonokba. Szerepen, Bárándon és Sárrétudvariban 6-6 ilyen ház épült, míg Püspökladányban kettő. A projekt részese továbbá Derecske is, így összesen több mint kétszáz ellátott számára biztosítanak új lakhatást.

A ladányiak ellenállása

Az érintett településeken az érzékenyítés és a tájékoztatás egy fontos feladat volt. Püspökladányban a lakosság részéről igen nagy ellenállás mutatkozott a lakóotthonnal szemben.

„Annak idején az SZGYF, mint a fő kivitelező, megkereste az önkormányzatokat. Volt, ahol hatékony volt a munka, volt, ahol megakadt. Ez utóbbiak közé tartozott Püspökladány, ahol szerintem nem volt kellő információcsere az érintettek között. Az is látszik, hogy Szerepen, Bárándon és Sárrétudvariban ugyan hosszas egyeztetés után, de megfelelő helyszínt tudtak választani, míg Püspökladány esetében ezen dolgozni kellett volna még”

– vélekedett Bodó Sándor, aki hozzáfűzte: ahol a két lakóotthon Püspökladányban felépült, ott korábban a jelenlegihez hasonló intézménynek volt telephelye, tehát egykor laktak ott ellátottak.

Bodó Sándor a szerdai bokrétaünnepen | Fotó: Napló-archív

– Azt gondolom, a mostani programot a feleknek nem sikerült elhelyezni a város közéletében. A ladányiak kérték tőlem, hogy az egész projekt ne valósuljon meg. Ezt sajnos nem lehetett teljesíteni. Ladány sem a korábbi, sem a jelenlegi vezetése nem vállalta az épület megvásárlását, illetve azt, hogy máshol felépít egy hasonló komplexumot. Kompromisszumként épült egy magas kerítés, a bejárat pedig a Bene Gyula utcáról átkerült máshová. Azt kérték még, hogy a lakásokra árnyékoló ablakok kerüljenek, ez is megvalósul. További kérés volt, hogy az ottani elhelyezettek esetében legyen egy speciális kiválasztási szempont, mert az az otthon mégiscsak a városközpont forgalmas részen van. Javasolták, találják meg azokat az ellátottakat, akik abban a közegben elhelyezhetőek – sorolta a ladányiak kéréseit a politikus.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában