részletes tájékoztatást kaptak

2021.06.03. 12:41

MotoGP: találkozóra invitálták a gazdákat a pályaépítés kapcsán

Elkezdődött a majdani versenypálya területén fekvő földek felértékelése.

Levélben invitálták találkozóra a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. a MotoGP-pálya területén jelenleg földtulajdonnal rendelkező mintegy 50 gazdát szerdára a nánási művelődési központba, ahol Pacza József, a társaság ügyvezetője részletes tájékoztatást adott a versenypálya létesítésével kapcsolatos eddigi munkákról. Az eseményről Tiba István országgyűlési képviselő, a MotoGP-pálya miniszteri biztosa tájékoztatta a Naplót.

A mintegy 500 hektár nagyságúra tervezett MotoGP-pálya területén érdekelt földtulajdonosoknak az előzetes tájékozódás alapján 60 százaléka szeretné folytatni a gazdálkodást, ezért földcserét kér, 35 százalék a föld értékére tart igényt, míg öt százaléknyian nem tudják vagy nem akarják értékesíteni a területüket – osztotta meg Tiba István.

Tiba István | Fotó: Napló-archív

– Amellett, hogy a földtulajdonosok részletekbe menő információkat kaptak a versenypálya tervezéséről, az eddig elvégzett munkákról, hangsúlyoztuk: rövidesen megszületik a kormányzati döntés arról, hogy melyek azok a területek, amelyeket érint a pályaépítés és ezzel együtt a területkisajátítás. Jelenleg a csereterületek biztosítása folyik, mégpedig állami földekből. Akik azzal szeretnének élni, hogy a földjükért földet kérnek, azoknak meglesz a földjük. Előzetesen arról tájékoztattuk a gazdákat, hogy 400-600 hektár között lesz a cserealapot jelentő terület.

„A motorpályának 500 hektár terület kell; tehát aki földet szeretne földért cserébe, mindenki igényét ki tudjuk elégíteni.”

A Kormányhivatal által kijelölt szakértők végzik a területek felértékelését, ezt követően indulhat el a területcsere, illetve a földek értékesítése.

Tiba István elmondta azt is, hogy folyamatosan konzultálnak a gazdákkal, mihelyst lesznek újabb információk, azokat találkozókon osztják meg a földtulajdonosokkal.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában