Így éltünk 1971 júniusában

2021.06.18. 16:00

Az 50 évvel ezelőtti nyáron érkeztek meg az első Zsigulik is – fotókkal

Fotó: Napló-archív

A fél évszázaddal ezelőtt, a megyében történt események egyik fő mozzanata az 1971. június 18–20-i, VII. Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok az állami gazdaság mátai telepén. A megnyitón fellépett a Debreceni Népi Együttes, de a csikósok, gulyások versengését is megtekinthették a látogatók.

Vörös csillag kultúrkombinát

Az úttörőmozgalom 25. évfordulója jegyében rendezték meg a kisdobos- és úttörőavatást a Nagyerdei Stadionban. A Napló arról is tudósított, hogy új utca nyílt a Déri Múzeum mögött, a régi épületeket lebontották, hogy helyet adjanak „a holnap építkezéseinek”. Felépült a debreceni Apafi utca sarkán a Közút- és Mélyépítő Vállalat ötszintes, 200 személyes munkásszállója. A Hadházi úton már épült a megyeszékhely új kenyérgyára. A Hadházi úton négyemeletes, 360 személyes diákszálló is épült 16 millióért, s könyvtárat, barkácshelyiséget is kialakítottak. Ekkor érkezett meg a városba a nagy érdeklődéssel várt Zsiguli személyautók első szállítmánya (69 jármű), zömmel fehér színben. Befejezték a 6-os villamos sínjeinek felszedését is a Csapó utcán, s elkezdték az út szélesítését. A Landler utca új aszfaltot kapott.

Kisdobos- és úttörőavatás | Fotó: Napló-archív

A bihartordai Aranykalász TSZ-ben új gépóriás várta a gabona beérését. Az NDK-ban gyártott, E-512 típusú arató-cséplő gép mellett három kombájnja volt a gazdaságnak. A megnövekedett forgalom miatt jelentős beruházással korszerűsítették a 35. számú műutat. Előtte már befejeződött az út Józsa és Hajdúböszörmény közötti felújítása, s immár Polgár térségében dolgoztak az építők. Az út szélessége 8 méter volt, két oldalt pedig 80 centiméteres nemes padka készült.

Fotó: Napló--archív

Mindemellett Kabán mozi, könyvtár és klub is épült akkoriban. A cikk szerint a 8 millió forintos beruházással készülő kultúrkombinátot a helyi Vörös Csillag Termelőszövetkezet szakbrigádja építette. Polgáron elkészült a szolgáltatóház üveges, fodrász és cipész részlegekkel, Hajdúdorogon pedig tető alá került az új áruház.

Fotó: Napló-archív

Hatvan kilométer Fecske cigi

Írtunk arról is, hogy a debreceni Barna utcában megnyílt a Hotel Phoenix, melyet az Idegenforgalmi Hivatal megyei irodája építtetett 8 millió forint költséggel. A szálloda 160 vendéget tudott fogadni két-, három- és négyágyas szobákban. A Debreceni Dohánygyárban új, csehszlovák, olasz, francia és nyugatnémet gépsort állítottak be, mely műszakonként 60 kilométer Fecskét gyártott. Ugyanakkor a debreceni Bethlen Gábor téren megnyílt az Áfor új benzinkútja, míg a Nagyerdei Strandon 22,5 millió forintért elkészült az 5000 személyes öltözőépület.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában