Külföldiek még nem jöhetnek

2021.05.22. 07:30

A hosszú hétvége kezdőlökést adhat a turizmusnak

A nyitás utáni első hosszú hétvége előtt állunk, a pünkösdi háromnapos pihenő sokakat utazásra csábíthat.

20200703 MN Budapest Hajdúszoboszló fürdő Magyar Nemzet fotó:Mirkó István

Fotó: MW-archív

Debrecen és Hajdúszoboszló turisztikai szakembereit kerestük meg, hogy beszéljenek a Naplónak az előttünk álló hétvége és a nyár kilátásairól.

Lévay Enikő, a Hajdúszo­boszlói Turisztikai Desztináció Menedzsment iroda ügyvezetője a szolgáltatókkal történő egyeztetés után arról számolt be: úgy tűnik, nagy az érdeklődés a fürdőváros iránt.

„Viszonylag kevés gondot okoz a védettségi igazolvány, az első reakciókhoz képest sokkal kevesebb kiesést jelent ez a megkötés. Aki utazni akart, az már korábban gondoskodott arról, hogy védett legyen”

– tudatta. Mint mondta, a szolgáltatók tapasztalatai szerint májusra még alacsonyabb a foglalás, 40 százalékos telítettséget fog hozni ez a hónap, de remélik, nyárra már az előző évek vendégszámát elérik. A pünkösdi hétvégére ennél jobbak a foglaltsági adatok: szállodánként változó, 50, 70, 80, 98 százalékos foglaltságról számolnak be.

„Természetesen csak belföldi vendégekről beszélünk, hiszen a célpiacainkon még nincs meg a lehetőség, hogy utazzanak, még Romániával, Lengyelországgal, Szlovákiával, Ukrajnával nem születtek olyan egyezmények, amelyek lehetővé teszik egymás védettségi igazolványainak elismerését”

– szögezte le Lévay Enikő.

Az ügyvezető arról is beszélt: nehéz helyzetben vannak a turisztikai szolgáltatók, de tavaly a belföldi vendégeknek köszönhetően július és augusztus hozta azokat a számokat, amelyeket a korábbi évek. Az eltérés a többi hónap miatt mutatkozik a szoboszlói szolgáltatóknál is. – A félelmem az, hogy az időjárás a strand iránti érdeklődést visszavetheti. A gyógyfürdő és a fedett élményfürdő nyújt megfelelő kikapcsolódást rossz idő esetén is – osztotta meg.

Debrecen nyertes lehet

Gődény Gábor, a Debrecen Turisztikai Ügynökség ügyvezetője szerint az időjáráson múlik, milyen lesz a mostani hétvége forgalma, minden más készen áll: megnyitott a fürdő, nyitva vannak a múzeumok, kiállítóterek és az állatkert is.

„Lassú, de biztos felfutással számolnak a szállodák a jövőbeli foglalásokat nézve. Mindenki azt látja, hogy az utazóközönségnek a nagy része rendelkezik védettségi igazolvánnyal.”

– Eddig jellemző volt az, hogy hétköznapokon az üzleti forgalommal valamelyest teltek a szállodák, de hétvégén még nem lehetett szabadidős céllal utazni. Most már lehet, így az utóbbi már csapódik le hétvégén – tudatta az ügyvezető.

Összehasonlítva a korábbi évek eredményeit, az látszik, hogy van egy olyan réteg, amely még nem utazik, továbbá értelemszerűen elmaradnak egyelőre a külföldi vendégek, viszont Gődény Gábor szerint nagyon biztató a nyári foglaltság. Úgy véli, annak, hogy újra lehet szabad­idős céllal utazni, Debrecen megint nyertese lesz.

Fotó: Napló-archív

– A szállodaigazgatók a tavalyi júliusi, augusztusi tapasztalatok alapján mondják azt, hogy lehetne sokkal nagyobb az utolsó pillanatban szállást foglalók száma, de mintha hiányozna a klasszikus utazóközönségnek egy rétege. Elmaradásuk oka lehet az, hogy vagy a jövedelmi viszonyaik változtak meg, vagy nincs még védettségi igazolványuk, hiszen ha a családnak csak egy tagja nem rendelkezik igazolvánnyal, akkor már nem indulnak el – részletezte. Hozzátette, az látszik, hogy az emberek nem előre tervezik az utazásaikat, utolsó pillanatban foglalnak, ezért is kellene a hétvégére a jó idő.

Dinamikus árazás itt is

Az árakról szólva le kell szögezni, hogy a kereslet-kínálat diktálja azokat. – Most már minden szálloda dinamikus árazást használ, ami azt jelenti, hogy mindig az adott foglaltság szerint határozzák meg az árakat. Magas foglaltság esetén magas árak lesznek. Mivel Debrecenre a nyári időszakban a nagyrendezvények miatt egyébként is kapacitáshiány jellemző a szállodai férőhelyek terén, ezért valószínűleg ugyanaz történik, mint tavaly július–augusztusban: a magas foglaltsághoz magasabb szobaárak tartoznak – vetítette előre Gődény Gábor.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában