hírmorzsák

2021.04.18. 18:45

Tisztítószer a rászorulóknak, facsemeték a településnek

A térség legfrissebb hírei röviden.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Ismét tisztítószerekkel segítették a rászorultakat

Egy több éve futó pályázatnak köszönhetően ismét értékes ajándékcsomaggal segítették a projektben résztvevő 32 családot Nyíracsádon. Az elsősorban fertőtlenítésre használható szereket, kendőket, anyagokat tartalmazó csomagot minden jogosult személyesen vehette át, az átvételt aláírásával igazolta. Az átadás-átvétel szabad térben, a járványügyi szabályokat betartva történt. Dr. Nagy János polgármester elmondta a megjelenteknek, hogy az egységcsomag nem véd meg a vírustól, de segít annak megelőzésében.

Tóth Lászlóné is örül minden segítségnek | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Lólé Richárdné családja is része volt a projektnek. Két gyermekével, Ricsivel és Szófiával jött az adományért. Az anyuka elmondta, hogy bizony ebben a vírusterhes időszakban nagy segítség minden ajándék, amiért nem kell a család pénztárcájába nyúlni.

Tízen adtak vért Acsádon

Április 16-án délután ütemezett váradásra került sor a nyírségi településen. Széles Andrásné, a debreceni vöröskereszt véradásszervezője arról tájékoztatta a Naplót, hogy a pandémia hatással van a véradásra is, de elégedettek a lakosok segítőkészségével, és nagyon hálásak nemcsak Nyíracsádon, de megye- és országszerte is. A nyírségi településen tizenhárman jelentkeztek véradásra, közülük tízen nyújthatták karjukat. Széles Andrásné szerint szükség esetén minden csepp vér számít, de a tíz egységnyi segítségnyújtás már nagyon jó mennyiségnek számít.

Lipécz Barbara is adott vért | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Faültetés Berekböszörmény közterületein

Az országos fásítási programban 30 darab kislevelű hársfát ültettek el a napokban a faluban. Ezzel az ültetéssel gyarapították a már meglévő hársfák számát, amely kora nyáron virágzik és ontja illatát. A mézelő méhek számára is kiváló gyűjtőhely. A hársfákat a játszótérre, az idősek otthon udvarára, a temető bejáratához ültették. A fásítás nyertes pályázatát Fazekas Péter készítette, a fákat a közmunkások ültették el szakszerűen – tudatta a Naplóval Szűcs Viktor polgármester.

Egy tál meleg étel Szakálban

A település honlapján Pálfi Tamás polgármester értesítette a lakosságot, hogy április 19-től hétköznaponként igénybe vehető a népkonyha szolgáltatását. Az ebédet térítésmentesen igénybe vehetik a település 18 évnél idősebb lakói, akik előre már leadták a szolgáltatás iránti igényüket. Akik ezt elmulasztották, még ezt ezután is kérhetik. Minden munkanapon 12 órától vihető el az egy tál meleg étel, amelyet előre kicsomagolva, egyszer használatos edényekben kapjak az igénylők. Így a lakóknak ételhordóra sincs szükségük.

Olcsóbban működnek a város intézményei

Vámospércs önkormányzata, az intézmények magas színvonalon történő működtetése mellett évek óta nagy hangsúlyt fektet azok folyamatos felújítására, korszerűsítésére, eszközeinek pótlására, bővítésére, növelve ezzel az általa nyújtott közszolgáltatások színvonalát. Az óvodában az eszközfejlesztés és a kültéri játékok megújítása mellett az elmúlt években az összes csoportszobát és mosdót felújították, a köznevelési és a hivatali épületekre nagyteljesítményű napelem rendszereket telepítettek. Ezek a jövőben jelentősen csökkentik az intézmények közüzemi költségeit. A szociális szolgáltató központ épülete új szárnnyal bővült, a támogató szolgálat részére pedig új kisbuszt vásároltak. A művelődési házban teljes eszköz, informatikai és műszaki eszközpark cseréje történik majd, illetve ebben az évben befejeződik az épület és környezetének impozáns fejlesztése is.

Utak, kamerák és közvilágítás Vámospércsen

Hazai pályázatok eredményeként a Patika, a Pacsirta és a Szőlős utcák útburkolatát sikerült felújítani, illetve konyhafejlesztési pályázatban az óvoda tálalókonyhájának korszerűsítését is tervezi a város önkormányzata. Fejleszteni, bővíteni kívánják a térfigyelő rendszerét a Marinka és a temető körül, továbbá a közvilágítási hálózatát az Erdőszél utcán. A fejlesztéseket az önkormányzat úgy valósítja meg, hogy közben teljes mértékben biztosítani tudja a város és intézményei kiegyensúlyozott és biztonságos működését, mindezt külső források bevonása nélkül.

Kedves Zilahi Enikő, Vmirjáncki József, Kovács Zsolt, HBN

Borítókép: A biztonsági távolságot tartva várakoztak a jogosultak a fertőtlenítő szereket tartalmazó csomagra Nyíracsádon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában