mással nem pótolható

2021.04.11. 10:54

Magyar Vöröskereszt: biztonságosan lehet vért adni

Az is segíthet, akit már beoltottak, vagy már átesett a koronavírus-fertőzésen.

A véradásokat szigorú járványügyi óvintézkedések betartásával szervezik | Fotó: MW-archív

Fotó: Sipeki Péter

– A harmadik hullám idején azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább csökken a megjelent véradók száma. Valószínűleg többen betegek, vagy karanténban vannak, illetve az emberek nincsenek kellően tisztában azzal, hogy milyen feltételek mellett adhatnak vért akkor is, ha már voltak koronavírusos betegek, vagy már megkapták az oltást – kezdte a Naplónak Szatmári Margit, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradásszervező koordinátora. Vérre márpedig folyamatosan szükség van, hiszen semmi mással nem pótolható. A pandémia ellenére sajnos ugyanúgy vannak más betegségek, illetve történnek balesetek, melyeknél elengedhetetlenül szükség van a vérre a betegek gyógyulásához. Ráadásul fontos hangsúlyozni: egy vér­adással három életet menthetnek meg. Aki szeretne segíteni, a www.veradas.hu oldalon rákereshet a véradások helyszíneire megyei és települési bontásban is.

A véradásokat szigorú járványügyi óvintézkedések betartásával szervezik | Fotó: MW-archív

Szatmári Margit arról is beszélt, hogy bármelyik Covid–19 elleni védőoltást követően a leendő donor másnap már vért adhat, de érdemesebb néhány napot várni a biztonság kedvéért. Ezek a vakcinák nem tartalmaznak ugyanis élő vírust, így nem befolyásolják a véradás lehetőségét. Az a személy pedig, aki átesett a fertőzésen, a gyógyulás után két héttel jelentkezhet véradásra. Nagyon fontos persze az egyéb kritériumok (18–65 év között van, rendelkezik magyarországi lakcímmel, legalább 50 kilo­gramm) mellett, hogy csak az lehet donor, aki egészségesnek érzi magát, és semmilyen tünete sincsen. Plazmadonor pedig az lehet (nem összekeverendő a plazmaferezises állomások tevékenységével), aki már átesett a vírusfertőzésen, és ezt hivatalosan igazolni tudja. A gyógyulástól számítva 3-4 hét múlva jelentkezhet mintavételre, ami azt jelenti, hogy egy „hagyományos” véradáson egy kémcsővel több vért vesznek tőle. Ezt az Országos Vérellátó Szolgálat megvizsgálja, és ha alkalmasnak találja az illetőt plazmadonornak, felveszi vele a kapcsolatot a további teendőkkel kapcsolatban. A leadott plazmával pedig a koronavírusos betegeket lehet gyógyítani.

Akikben esetleg aggodalmak merültek fel, fontos tudniuk, hogy vért adni teljes biztonsággal lehet a járvány idején is. – Mielőtt belépne az épületbe a véradó, egy ún. előszűrés történik, melyen megkérdezzük tőle, hogy két héten belül járt-e külföldön, volt-e lázas beteg, köhögött-e, volt-e a környezetében koronavírusos beteg. Ha ezek bármelyike fennáll, be sem léphet az épületbe. Ha minden rendben van, akkor testhőmérsékletet mérünk, és ha 37,5 Celsius-fok alatti, csak akkor léphet be véradó helyiségbe. Ott összesen öt véradó tartózkodhat egyszerre, ami egy kicsit lelassítja a folyamatot, de biztosítja a kellő távolság megtartását, ezáltal a véradók és a dolgozók védelmét – tette hozzá.

Mint megtudtuk, az egyenletes és folyamatos vérkészlet biztosítása kihívás elé állítja a Vöröskereszt munkatársait is, azonban elmondható, a megyénkben mindennap szerveznek valahol véradást, így aki segíteni akar, egészen biztosan tud is. Jelenleg az oktatási intézmények zárva vannak, azonban a településeken működő művelődési házak mentsvárat jelentenek, fogadják a donorokat. Ez olyannyira nagy jelentőséggel bír, hogy jelenleg a vidéki lakossági kiszállásos véradások alapozzák meg a szükséges vérkészleteket Hajdú-Biharban.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában