Nem vicces

2021.03.29. 07:30

Megyeszerte tűnnek el a jelzőtáblák

Akár szabadságvesztéssel járó büntetésre is számíthat az, aki közúti jelzőtáblát ­tulajdonít el.

Fotó: Matey István

– Hajdú-Bihar megyében éves szinten körülbelül tizenkét-tizenöt darab közúti jelzőtábla tűnik el. Az elkövetők vélhetően gyűjteményükbe helyezik, garázsdísznek vagy a négyszögletes táblák esetében hólapátnak használják a táblákat – tájékoztatta a Naplót Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának a vezetője. Hozzátette, nem ritka az sem, hogy a sebességkorlátozó táblákat azért lopják el a tettesek, hogy aztán születésnapi ajándékként adják tovább azokat. Az ilyen meglepetésekért azonban különösen nagy árat fizethet az elkövető, ha tetten érik.

Nem játék!

– Feljelentést leginkább a tilalmi és veszélyt jelző – tehát érdemi súllyal bíró –, vagy a meghatározott érték feletti táblák esetében teszünk – szögezte le Pécsi Norbert Sándor. Az osztályvezető a Naplónak elmondta: a büntetés jellege kapcsán a vonatkozó törvények szerint aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozékának megrongálásával vagy megsemmisítésével, illetve akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel a közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon mások életét veszélyezteti, jelentős büntetésre számíthat.

Fotó: Pécsi Norbert Sándor-archív

– Súlyos testi sértés esetén a büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. Ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz, akkor legalább két, de akár nyolc évet is kaphat az elkövető – részletezte. – Abban az esetben, ha a bűntett következtében egy személy veszti életét, öttől tíz évig terjedő börtönbüntetés vár a tettesre. Ha pedig kettőnél több ember halálát okozza bűntettével az elkövető, akkor minimum öt, de akár tizenöt év szabadságvesztésre is ítélhető.

Megtudhattuk azt is: a közlekedési táblák elfordítása, megváltoztatása is balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő. Legtöbb esetben az elfordított táblák hátterében azonban nem emberi „tréfa” áll. Sokkal inkább jellemző, hogy a nagyobb méretű mezőgazdasági járművek közlekedéséből adódóan változik meg egy-egy tábla helyzete.

Nem ér sokat

Pécsi Norbert Sándor végezetül hozzátette: ma már horganyzott acéllemezből vagy rétegelt fából készült táblákat használnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai, és ezt a táblák hátulján, körülbelül tizenöt-húsz éve, matricával is jelzik. – Korábban ugyanis, amikor még alumíniumlemezből készültek a táblák, még több lopást tapasztaltunk. A téli időszakban kihelyezett hófogó rácsok egy részénél is fém tartóoszlopok vannak. Sajnos ezeket is gyakran tulajdonították már el, így ezen a területen is igyekszünk alternatív anyagokat (műanyagot, fát) alkalmazni.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában