Csábító a pályázat a működtetőknek

2021.03.08. 20:00

Erősödhetnek a falusi kisboltok

Fejlesztésre, bővítésre, bértámogatásra nagyobb összegeket adhat az állam.

A pult mögött Dombiné Kárai Anna szolgája ki egyik vásárlóját, Varró Andreát | Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

Jelentős összegeket fordíthatnak a tulajdonosok falusi kisboltok fejlesztésére, működtetésére kétezer főnél kevesebb lakosú településeken – az erről szóló kormányrendelet februárban jelent meg.

A forrást a Magyar falu program biztosítja, a lépést a kistelepülések népességmegtartó erejének növelésével, életszínvonalának emelésével indokolják. Vissza nem térítendő támogatás igényelhető az üzletek bővítésére, felújítására, korszerűsítésére, akadálymentesítésére, az elszámolható költség 80 százalékának erejéig, akár 50 millió forintig. De szolgáltatásbővítésre, például melegen tartó eszköz vagy hűtőpult vásárlására is fordítható az összeg, továbbá jelentős bértámogatás kérhető. Új üzlet nyitására szintén fordítható a forrás olyan településen, ahol jelenleg nem működik. Megyénkben körülnézve utóbbi szempontból talán nem állunk rosszul. Például a 112 lakosú Vekerden egy állandó bolt működik, és heti háromszor mozgóbolt is jár a faluban; a néhány száz lelkes Mezősason, Folyáson, Darvason vagy Kokadon is működik bolt. Ahol nincs, ott most bizakodhatnak a lakók, hogy megtelepül egy üzlet, illetve a meglévők is lehetőséget kapnak a fejlesztésre.

Lángossal, napelemmel

Dombiné Kárai Anna és férje, Dombi Zoltán 2019 szeptemberében vette át a Szerepen működő egyik élelmiszerbolt üzemeltetését. Azóta már több fejlesztést is megvalósítottak a kisbolton, de a pályázati lehetőséget kihasználva tovább szépítenék vállalkozásukat a sárréti faluban.

„Már egy éve újdonságként szombatonként lángost árulunk; eddig nem volt a faluban olyan hely, ahol meleg ételt lehetett vásárolni. Tavaly szeptemberben bővítettük a kínálatot háztartási és egyéb kellékkel, minden olyan eszközt igyekszünk árulni, ami nehezen beszerezhető a faluban, így a szerepieknek nem kell más településre utazniuk egy-egy termékért”

– osztotta meg a Naplóval Dombiné Kárai Anna. Mint mondta, mindig vannak visszatérő vevőik, tudják azt, kinek, mi az igénye, ismerik vásárlóikat.

A pult mögött Dombiné Kárai Anna szolgája ki egyik vásárlóját, Varró Andreát | Fotó: Kovács Péter

A falusi kisboltok fejlesztésére irányuló pályázati felhívásban jelen állás szerint eszközbeszerzésre, külső-belső felújításra lehet támogatást igényelni. – Így is nagyon sok mindent fejlesztettünk már a bolton, de az eszközök közül is sok mindent lecserélnénk még a pályázat révén, például a csemegepultot, de hűtőkamrát is szeretnénk – mondta a bolt tulajdonosa. Mivel felújításra is lehet pályázni, így a nyílászárókat lecserélnék, s mivel sok elektromos eszközt használnak, nap­elemeket helyeznének fel. A rendszer szerint 15 százalék önerő szükséges, kikötés az, hogy öt évig kell üzemelnie a boltnak a sikeres pályázat esetén.

„Jó ez a pályázati lehetőség, először nem akartunk élni vele, de ahogy egyre jobban belemerülünk, úgy egyre vonzóbb”

– fogalmazott. A jelen állás szerint pluszpontot ér, ha nem vényköteles gyógyszerek forgalmazását, vagy postai szolgáltatás bevezetését is vállalják a pályázó boltok. A szerepi boltosnak a nem vényköteles gyógyszerek forgalmazása tűnik csábítónak, azonban mivel még nem egyértelműek a feltételek, így még nem született meg az elhatározás, hogy belevágnak-e ebbe is.

Balku Tamás, Bihardancsháza polgármestere érdeklődésünkre elmondta: éppen most március elsejétől kezdték szociális szövetkezetként működtetni a 175 lelkes falu egyetlen kisboltját. Bő két éve az előző tulajdonos be akarta zárni, és a polgármester felesége megvásárolta. – Nem a nagy haszon reményében, hanem lokálpatriótaként nem akartuk, hogy bolt nélkül maradjon a falu – magyarázta a településvezető. – Szűkösen lehet fenntartani, épphogy kitermeli egy ember bérét. Mivel nem nagy mennyiségű árut veszünk, viszonylag drágán tudjuk eladni, és ez éppen azokat érinti legrosszabbul, akik a legszegényebbek, és nem tudnak eljárni más településre vásárolni. Most azt reméljük, hogy az új formában, teljesen nonprofit működéssel, részben az önkormányzat által megtermelt termékeket árusítva olcsóbb lehet a bolt – mondta Balku Tamás. Hozzátette, mindenképpen pályáznak majd az állami forrásra, felújításra és bértámogatásra is igénybe vennék.

Elkél a rugalmasság

Az egyik hajdú-bihari faluban érdeklődve a kisbolt tulajdonosa elmondta: náluk három üzlet is működik, a másik kettő már több évtizede, ők maguk néhány éve nyitottak. Még nem nézte meg, tudnak-e élni a támogatás nyújtotta lehetőségekkel. – A mi boltunk jól megy, még más településről is átjönnek hozzánk. Elsősorban az árakkal lehet versenyezni, mi jóval olcsóbban adjuk ugyanazt. Úgy látom, a régiek árpolitikája az, hogy annyiért adják, amennyiért tudják, mert sokan, főleg idős emberek nem járnak át más településre vásárolni.

„Ők délelőtt és délután nyitnak ki néhány órára, holott ma a rugalmasság is fontos, mi egész nap nyitva vagyunk, és tapasztalataink szerint erre van is igény.”

Zsiros Sándor a 372 lakosú Bedő egyetlen boltját üzemelteti. Azt mondja, mindenképpen igénybe fogja venni a támogatást. Fel szeretné újítani a harmincvalahány éves épületet, de gondolkodik bővítésben, és a bolttal együtt lévő presszó fejlesztésében is, erősítve annak közösségitér-szerepét. – Az energiaköltség és az alig kitermelhető bér viszik a legtöbb pénzt, ezért az energetikai felújítás és a bértámogatás is nagyon fontos lenne – mondta lapunknak.

SzT, KD

Mi mindenre kérhetik a támogatást?

  • A vissza nem térítendő költségvetési támogatás kistelepülésen működési engedéllyel rendelkező, vagy új üzlet kialakításához, fejlesztéséhez, valamint az üzlet fenntartása érdekében szükséges foglalkoztatási költségek csökkentéséhez igényelhető.
  • Az üzlet külső és belső felújítására, az épületgépészeti korszerűsítésére, bővítésére, építésére, akadálymentesítésére az elszámolható költség legfeljebb 80 százaléka, maximum 50 millió forint igényelhető.
  • A szolgáltatás folytatásához, bővítéséhez is kérhető: a szükséges eszközök, berendezési bútorzat, melegen tartó eszköz, hűtőpult, hűtő, feldolgozógép, sütő, kelesztőgép, pénztárgép, számítógép, POS-terminál stb. beszerzésére az elszámolható költség legfeljebb 75 százaléka, akár 12 millió forint. Ugyanez érvényes a képzés költségeire.
  • Az üzletnek helyet adó ingatlan vásárlására a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint fordítható.
  • Legfeljebb két fő foglalkoztatott munkabéréhez kapcsolódó közterhek megfizetéséhez maximum két évre, majd egy főre további egy évre. A támogatás több tevékenységre is igényelhető egyidejűleg.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában