Járvány

2021.03.28. 20:00

Átszerveződik az egészségügy, de folyamatos a járóbeteg-ellátás

A veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők.

Debrecen, 2021. mrcius 27. Kovcs Istvn hziorvos beolt egy nt a knai Sinopharm koronavrus elleni vakcina msodik adagjval Debrecenben 2021. mrcius 27-n. MTI/Czegldi Zsolt

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, valamint a védőoltási program végrehajtása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére – tájékoztatott a Koronavírus Sajtóközpont. Mint írják, az intézkedés lehetővé teszi, hogy a legkiélezettebb védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát. Kiemelték, hogy a koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg, és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, és koordináltan végezzék a betegellátási teendőiket, az oltás tömeges szakaszában pedig megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat. A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók tekintetében a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek. Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi ­tevékenység irányítására. A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért is.

Nincs semmilyen változás

– Az intézkedés bejelentését követően a város egészségügyi intézményének vezetője arról tájékoztatott, hogy az önkormányzati szakrendelők kórházak irányítása alá kerülése nem veszélyezteti a helyi beteg­ellátást – válaszolta a Napló kérdésére Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, aki a veszélyhelyzeti üzemmódban szükségesnek tartja a szakmai koncentrációt. Ennek megfelelően a nánási szakrendelők a Debreceni Egyetem klinikái alá kerülnek. – Kétségtelenül van bizonytalanság, de ha az átszervezéssel elindul a munka, akkor lehet tisztázni a részleteket – tette hozzá a városvezető.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere | Fotó: Napló-archív

– Berettyóújfaluban mindig is a kórház részeként működtek a járóbeteg-szakrendelések, és 2012-ben állami fenntartásba került a berettyóújfalui kórház. Tehát a mi esetünkben semmilyen változást nem eredményez az, hogy a veszélyhelyzet idejére a kórházhoz kerülnek a szakrendelések – fogalmazott Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

Menyhárt Károly, Létavértes első embere megkeresésünkre elmondta, hogy a szakellátásról a koronavírus-járvány első hullámában is kértek már be adatokat, de akkor nem vették igénybe az egészségügynek ezt a kapacitását, nem történt átirányítás. Ezt erősítette meg Simonné Varga Csilla, a létavértesi egészségügyi központ vezetője.

Simonné Varga Csilla adott tájékoztatást a létavértesi egészségügyi ellátásról | Fotó: Kővári Krisztián

– Akkor nem történt átirányítás, de hogy most lesz-e, azt még nem tudni. Azt lehet feltételezni, hogy a járóbeteg-szakellátás veszi majd át a kórházaknak ezt a feladatát. A mi orvosi rendelőnk kijelölt oltóhely, ugyanakkor folyik a szakellátás is. Hogy a jövőben melyik területen, milyen mértékben számítanak ránk, azt majd az idő eldönti. Mi itt, Létavértesen pontosan annyian vagyunk, amennyi szakdolgozóra, orvosra szükség van. A szakrendelések a veszélyhelyzethez igazodva, a korábbiakhoz képest változatlanul folynak, az előre egyeztetett időpontokra érkeznek a betegek – részletezte Simonné Varga Csilla, aki hangsúlyozta: a szakrendelők átkerülése a kórházakhoz csak a járványhelyzet idejére szól. A szakemberek idejével és munkájával a kórházak rendelkeznek. Az az érdek, hogy az egészségügyi dolgozók fogjanak össze, mert így gyorsabban küzdhetik le a járványt.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere | Fotó: Napló-archív

Még nem érkezett kérés

A hajdúböszörményi egészségügyi intézményhez eddig konkrét megkeresés, felkérés még nem érkezett azzal kapcsolatban, hogy a veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők – tájékoztatott Kiss Attila polgármester. – A városban is törekednénk arra, hogy a nem koronavírussal fertőzött betegeket ellássuk a járóbeteg-szakellátásban, de természetesen a kórházak leterheltsége miatt a jogszabályi előírásnak megfelelően mi is kivesszük részünket a tehermentesítésből.

Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy a hajdúszoboszlói járási hivatal a püspökladányi egészségügyi intézetben dolgozók feladat­ellátásáról, a speciális szakszemélyzet jelenlétéről kért tájékoztatást. Amennyiben tőlük szakdolgozókat csoportosítanak át kórházakba, az intézmény belső tartalékából pótolják a hiányzókat.

Kovács Zsolt

Borítókép: Kovács István háziorvos beolt egy nõt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával Debrecenben 2021. március 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában