Fotókkal

2021.02.13. 17:20

Vörös kód érvényben: nagy veszélyt jelent a fagy a hajléktalanokra nézve

A legnagyobb kihívást az éjszakák túlélése jelenti a hajléktalanok számára az elmúlt napokban.

MOP

Fotó: Molnár Péter

Földön heverő takarók, reszkető testek, edényekbe fagyott élelmiszer, kihűlt állatok – ez a látvány fogadott minket, mikor meglátogattuk a romos épületekbe behúzódó hajléktalanokat szombat reggel a ReFoMix Nonprofit Kft. munkatársaival. Vanyó Anikó, a ReFoMix utcai koordinátora tájékoztatta a szerkesztőségünket, hogy az előző évekhez képest sokat javul a hajléktalanhelyzet a cívisvárosban.

Vanyó Anikó | Fotó: Molnár Péter

– Két évvel ezelőtt közel húsz ember az utcán bolyongott a belvárosban, mára azonban ez a szám egy, két főre csökkent. Sokakat sikerült bevinnünk a nappali-, és az éjszakai melegedőnkbe – osztotta meg. – A krízisidőben az a célunk, hogy hetente kétszer minden melegedőn kívül élő hajléktalanhoz eljussunk, azonban sokszor erre nincs lehetőségünk, mivel közel 50 helyszínre kell mennünk. A látogatásaink alkalmával főtt ételt, meleg teát és az Élelmiszerbank által felajánlott húst és pékárut visszük ki az otthontalanoknak – folytatta. – Debrecenben több helyen is található az utcára került emberek számára nappali melegedő, többek között a Wesselényi, a Dobozi, a Szent Anna, a Péterfia és a Simonffy utcán.

„Szeretnénk azt mondani, hogy minden hajléktalan számára van hely, aki be akar térni a melegedőkbe, de sajnos nincs.”

A Dobozi utcai 50 férőhelyes intézetünkben szombat reggelre 68 főre emelkedett a létszám – mondta, majd hozzátette: az utóbbi években, és idén sem volt eddig kihűléses halál, akik a melegedőn kívül laknak inkább, vállalják a fagyhalált, de nem mennek közössége.

Megszokott körülmények

Megkérdeztük a helyszínen élő hajléktalanokat, hogy miért választják inkább a fagyos időjárást a melegedők helyett. – Megszoktam a jelenlegi körülményeket, öt éve élek itt. A hideg időjárást minden évben nehezen viselem, de több takaróval is védekezek a mínuszok ellen. Ruhában alszok, de így legalább nem kell reggelente felöltöznöm – közölte mosolyogva Tibor. – A tisztálkodást egyelőre, amíg fagy, nem tudom megoldani, de általában vizet melegítek egy teknőben s így fürdök meg. Sokat számít a ReFoMix munkája, hogy rendszeresen számíthatok az általuk szállított élelemre és meleg folyadékra – mondta, majd hozzátette: a jövőben sem fog betérni a melegedő intézményekbe.

Fotó: Molnár Péter

Az erdős részen tovább sétálva egy pár „otthonához” értünk, ahol Kati és Ferenc élnek. – Korábban már voltam hajléktalanszállón, de itt nem zavar minket senki, s ha magunkra zárjuk az ajtót, nem nyúl senki a dolgainkhoz – vélekedett a pár. – A hideget nehezen vészeljük át, de legalább eddig tisztálkodni tudtunk. Mivel mind a ketten betegek vagyunk, így nem tudunk elmenni dolgozni, és nincs pénzünk kicserélni a gázpalackot, amivel fel tudnánk melegíteni a vizünket. A ReFoMix segítsége nélkül életben sem tudnánk maradni, hiszen nekik köszönhetően van meleg ételünk, folyadékunk és élelmünk – hangsúlyozták.

VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában