veszélyes is lehet

2021.02.03. 19:30

Vigyázzunk, ha kóbor ebet találunk

Egyre csak növekszik a kóbor kutyák száma a cívisvárosban; mi is segíthetünk hazajuttatni őket.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Számtalan fotó kering a közösségi médiában is az utcán csatangoló ebekről. A fényképek megosztói minden esetben leírják, hol látták legutóbb az elveszett állatokat, remélve, hogy a kutyatulajdonosok könnyebben megtalálják az elveszett négylábút.

„A vonatkozó jogszabályok értelmében, amennyiben kóbor kutyát látunk az utcán, mindenek előtt az illetékes önkormányzatot értesítsük”

– tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Elmondták, szinte kivétel nélkül a kutyatulajdonosok felelőtlen állattartói magatartása miatt kerülnek utcára az ebek. Mint megtudhattuk, sok esetben nem teljesülnek a szökésbiztos elhelyezés feltételei, és ez lehetőséget teremt arra, hogy a kutya hosszabb-rövidebb ideig az utcán kóboroljon. – Ilyen esetekben mind az állatvédelmi törvény, mind a szabálysértésekről szóló törvény alapján felelősségre vonható a kutya gazdája.

Abban az esetben, amikor az ebet szándékosan elhagyják, kiteszik vagy elűzik, bűncselekmény gyanúja is felmerül

– hangsúlyozta a Nébih. Leszögezte, fontos tudni, hogy a talált eb nem lesz a megtaláló „tulajdona”, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kutyát valódi tulajdonosa visszakaphassa. Kiemelték, az országszerte elérhető és díjmentesen használható, kutyabarát helyeken kihelyezett mikrocsip-leolvasó hálózat segítségével a hétköznapi járókelők is segíthetnek abban, hogy a jelölt ebeket minél hamarabb azonosíthassák az állatorvosok, így azok minél gyorsabban visszakerülhessenek gazdáikhoz.

Csak óvatosan!

– Ha kóbor ebet találunk, és segíteni szeretnénk rajta, azt nagyon körültekintően tegyük. Mérjük fel a helyzetet! Győződjünk meg róla, hogy a talált kutya sérült-e, mutat-e esetleg betegségre utaló tüneteket – hívja fel a figyelmet a Nébih. Figyelmeztet, több olyan parazitózist és fertőző betegséget hordozhatnak a kóbor állatok, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek. – Fontos szem előtt tartani, hogy egy ismeretlen kutya sérülései, fájdalmai, de akár alaptermészete vagy félelme miatt is agresszív lehet, és sérülést okozhat megmentőjének – részletezte a hivatal. Hozzátette, lehetőleg ne egyedül kezdjünk a talált állat ellátásába, mindig hívjunk segítséget.

– Akár a közeli állatmenhelyt is értesíthetjük. Minél hamarabb sikerül állatorvoshoz juttatni a talált kutyát, az annál hamarabb részesülhet szakszerű ellátásban. Az állatorvos meg tudja nézni, hogy az eb rendelkezik-e csippel, és amennyiben igen, az esetben föl tudja venni telefonon a kapcsolatot a tulajdonossal, így a kutya hazakerülhet.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában