sok hordalék érkezik

2021.02.14. 15:50

Tovább árad a Tisza, Csegénél folyamatos az ügyelet

Lassú árhullám vonul végig a Tiszán, ami nem rendkívüli ebben az időszakban.

Fotó: Bohács János

A Tisza vízgyűjtő területén rengeteg csapadék esett az elmúlt hetekben, és ez felduzzasztotta a Felső-Tiszát és mellékfolyóit. A megemelkedett víz ellepte a hullámteret, víz alá kerültek a folyóparti üdülők, sétányok, rendezvényterek.

Fotó: Bohács János

Tiszacsegén a Tisza-partra többen kilátogattak, emlékezve a négy évvel ezelőtti, pontosan 2017. február 13–14-én végigvonuló jégáradatra, amely a csegei kompot és rajta lévő kompost, „Janit” is magával sodorta. A csegei révnél most is folyamatos figyelőügyeletet tartanak. A napokban és az elkövetkező héten nem várható nagyobb árhullám, jövő hét szerdáig egy lassú emelkedést, majd utána egy lassú apadást prognosztizálnak a szakemberek. Az árral rengeteg szemét, hordalék érkezik, a felső-tiszai részen napi 300 köbmétert szednek ki. Ami rendkívülinek számít az idén, az a „hódkár”, nagy mennyiségű, hódok által kidöntött fa úszik le az árral – mondta el Lévai Zoltán révész.

Fotó: Bohács János

– A mostani nem tartozik a nagy árvizek közé, kilépett a folyó a medréből – fogalmazott kérdésünkre Szeli Zoltán polgármester, majd azzal folytatta, hogy a gáton belüli házak előtti füves, betonos területig ugyan elment a víz, de az épületeket nem veszélyezteti. Aki a hétvégi házak alatti csónaktárolókba bepakolt ezt-azt, az az árvíz jöttének hírére elvitte onnan. Az önkormányzatnak az árhullám levonulása után annyi feladata lehet, hogy a partra sodort szemetet összegyűjti. Ennek mennyisége azonban jelenleg még megjósolhatatlan – tette hozzá Szeli Zoltán. Bohács János, Kovács ZsoltTöbben kilátogattak a Tisza-partra , emlékezve a négy évvel ezelőtti jeges árhullámra A kompkikötőben is magasan áll a víz, ilyenkor nagyobb a folyó sodrása Elöntötte a víz a csónaktározókatFotók: Bohács János

Bohács János, Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában