Járvány

2021.02.02. 12:38

Megtörtént az első oltás a nyíracsádi idősotthonban

Minden lakó és csaknem minden gondozó felvette a koronavírus elleni vakcina első adagját.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Bár sem törvény, sem rendelet nem teszi kötelezővé, a nyíracsádi idősek otthonának dolgozói egyetlen percet sem gondolkodtak azon, hogy felvegyék-e a koronavírus elleni vakcinát. Nemcsak a dolgozók, de a gondozottak is valamennyien kérték az oltást, aminek az első adagját január utolsó szombatján meg is kapta csaknem mindenki. Két dolgozó enyhe megfázás miatt februárban kaphatja meg az első oltást.

„Nekünk nemcsak a saját, de a gondozottak biztonságára is gondolni kell.”

– Ha mi is és a gondozottak is védettek leszünk, biztos vagyok benne, hogy csökken a csaknem egy éve felhalmozódott feszültség, gondozottjaink sokkal nyugodtabbak lesznek, talán még látogatókat is fogadhatnak, a dolgozók pedig szintén nyugodtabban tudják majd végezni munkájukat – nyilatkozott az oltás előnyeiről Mászlainé Erdei Éva, a nyíracsádi idősek otthonának vezetője.

Korrekt tájékoztatást adni

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy mivel a gondozottak rendszeresen hallgatják, nézik, olvassák a híreket, a sokféle információt nehezen tudták feldolgozni, így nekik kellett segíteni, és korrektül tájékoztatni az idős embereket, esetenként részletesen elmagyarázni a kormány törekvéseit, valamint a szakemberek által is elfogadott álláspontot a vakcinával kapcsolatban. Dorogi Judit az egyik legrégebbi dolgozója az intézetnek.

– Természetesnek vettem, hogy kérjem a védőoltást, hiszen így nemcsak a munkámat végezhetem biztonságosan, de szabadabban látogathatom ezentúl édesanyámat és a néhány hónapos unokámat is félelem nélkül ölelhetem meg, ha meglátogatnak. A család mellett a gondozottak érzései is nagyon fontosak számunkra. Ők szintén nagyon örültek a vakcinának, mert megérezték a szabadság ízét, hisz kis kihagyással csaknem egy teljes éve vannak elzárva családjuktól. Számukra a vakcina a fényt jelenti az alagút végén, ami nekik egyet jelent a családdal – fogalmazott Dorogi Judit gondozó.

– Egy év alatt hatalmas súly helyeződött mindannyiunk vállára, lelkére. A döntéseket nagyon gyorsan, szinte egyik pillanatról a másikra kellett meghozni, mindig ott volt a kétség, hogy jól döntünk-e egy-egy kérdésben. Mindez eléggé megviselt mindenkit, hisz emberélet volt a tét – fogalmazott az intézményvezető. Mint mondta, alig várja az oltás második adagját, amit februárban meg is kap mindenki.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Mászlainé Erdei Éva intézményvezető és Dorogi Judit gondozó örültek az vakcinának, aminek első adagját már meg is kapták

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában