Tisztújítás

2021.02.03. 11:55

Alakuló ülést tartott a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűlése

A koronavírus-járvány miatt videókonferenciát formájában rendezték meg az eseményt.

20200101 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A Kodály Filharmónia adott újévi koncertet a Nagytemplomban, ahol Papp László polgármester mondott ünnepi beszédet. képen: Fekete Károly a Tiszántúl Református Egyházkerület püspöke

Fotó: Napló-archív

Megtartotta alakuló ülését a Tiszántúli Református Egyházkerület újonnan megválasztott közgyűlése január 30-án – olvasható a ttre.hu oldalon. A kilenc egyházmegye online csatlakozott az egyházkerületi helyszínhez, így tizenkét külön teremben valósult meg az alkalom, százhuszonhárom alkotótag bekapcsolódásával.

A Magyarországi Református Egyházban 2020-ban lezajlott az egyházi törvények által előírt tisztújítás folyamata. Az új összetételű egyházkerületi közgyűlés mandátuma a 2021-től 2026-ig tartó időszakra szól.

A közgyűlés kezdetén az egyházkerület újraválasztott püspöke, Fekete Károly tartott áhítatot. A püspök imádságában könyörgött a járvány elmúlásáért, a betegek gyógyulásáért, a gyászolók vigasztalásáért és a gyógyítás, gondoskodás szolgálatában állókért is. Az áhítat után Molnár János egyházkerületi főgondnok mondta el köszöntő szavait és az elnökség nevében megnyitotta a közgyűlést.

Gonda László | Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

A testület a járvány miatt csak a legszükségesebb, az egyházi törvények által előírt teendőit végezte el. Így megerősítette a 2020-ban lezajlott tisztújítás eredményét és megválasztotta az egyházkerület tisztségviselőit.

Az egyházkerületi közgyűlés létrehozta az egyházkerületi főtanácsos tisztséget, amely a három egyházkerületben is megalapításra került. A főtanácsos feladata az elnökség munkájának támogatása a tanácsosok, előadók és bizottságok, valamint az egyházkerület, a testvéregyházak ökumenikus és államigazgatási szervezetek közötti kapcsolattartás és információáramlás szervezésével. Az egyházkerületi főtanácsost az egyházkerület elnöksége javaslata alapján az egyházkerület közgyűlése választja meg a választási ciklus időtartamára, munkáját a püspök irányítja. A közgyűlésnek nem alkotótagja, azon tanácskozási joggal és beszámolási kötelezettséggel vesz majd részt.

Püski Lajos | Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

Az elnökség jelölése alapján a közgyűlés egyházkerületi lelkészi főjegyzőnek, azaz püspökhelyettesnek választotta meg Püski Lajost, a Debrecen-Nagyerdői Református Egyházközség lelkészét. Világi főjegyzővé Fazakas Gergely Tamás presbitert, a Debreceni Egyetem habilitált egyetemi docensét, intézetvezetőt választotta meg. Egyházkerületi főtanácsosként Gonda László lelkipásztor, egyetemi docens kapott bizalmat. Ezzel a Tiszántúli Református Egyházkerületet vezető tisztségviselők köre teljessé vált, hiszen a református hitelvek szerint azt egyenlő arányban lelkészek és presbiterek alkotják.

A Gáborjáni Szabó Botond nyugdíjba vonulása miatt megüresedett egyházkerületi gyűjteményi igazgatói tisztségre a testület Győri L. Jánost, a Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézet vezetőjét választotta meg. Újraválasztották Kocsis Mártát és Molnár Pált az egyházkerületi jogtanácsosi tisztségre, és továbbra is Veress Bertalan tölti be az egyházkerületi tanügyi főtanácsosi tisztséget.

A közgyűlés további tisztségviselők megválasztásáról is döntött és személyi javaslatokról határozott a Magyarországi Református Egyház hamarosan megalakuló zsinata egyes tisztségviselőivel kapcsolatban. A közgyűlés felhatalmazta az egyházkerületi tanácsot feladatai ellátására.

Fekete Károly püspök zárszavában kiemelte, hogy a pandémia miatt „történelmi” volt a Tiszántúli Református Egyházkerület 2021. évi alakuló közgyűlése, hiszen eddig még soha nem történt meg, hogy az ülést számítógépes kapcsolat segítségével lehetett csak megtartani. Kifejezte reményét, hogy a következő egyházkerületi közgyűlésen az alkotó tagok immár személyesen vehetnek majd részt, és akkor sor kerülhet számos, hagyományosan az alakuló közgyűlés részét képező cselekményre és határozathozatalra is. A Tiszántúli Egyházkerület közgyűlésének alakuló ülése áldásmondással zárult.

A borítóképen: Fekete Károly, az egyházkerület újraválasztott püspöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában