relikvia

2021.02.08. 15:17

A világűrt is megjárta a ladányi zászló

Az űrhajós, Farkas Bertalan baráti szívességből utaztatta a városzászlót.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Egyedüli városzászlóként járt az űrben Püspökladány zászlójának egy példánya Farkas Bertalan, az első és máig egyelten magyar űrhajós jóvoltából. A másik két társa által is aláírt zászlót a Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény őrzi 1981 óta. Arról, hogyan került az űrbe a sárréti város zászlója, Győrfi Lajos, a múzeum vezetője beszélt a Naplónak.

Győrfi Lajos | Fotó: Győrfi Lajos-archív

– 1980. május 26-án indult el Farkas Bertalan az űrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén, Valerij Kubaszov volt a parancsnoka. Két nappal később a Szaljut–6 űrállomáshoz csatlakoztak, ahol két űrhajós várta őket, Vaszilij Rjumin és Leonyid Popov. Farkas Bertalan magával vitte a zászlót az űrbe, ezzel a püspökladányi születésű Szűrös Mátyásnak szeretett volna kedveskedni. Az első köztársasági elnök ugyanis 1978 és 1982 között moszkvai nagykövet is volt, innen az ismeretség. Szűrös Mátyás egy, Matolcsi Lajos akkori tanácselnöknek küldött levele a püspökladányi űrzászlót is tartalmazta – mondta Győrfi Lajos. A levélből kiderül: azzal, hogy Farkas Bertalan felvitte az űrbe a zászlót, figyelmességét akarta kifejezni a nagykövetség, illetve Szűrös Mátyás iránt, megköszönve a gondoskodást. Mint írja, az akció baráti jellegű volt, nem hivatalos. Az 1980. július 15-én keltezett levélben Szűrös Mátyás arra kéri Matolcsi Lajost, hogy a püspökladányi múzeum részére juttassa el az űrben járt zászlót. Farkas Bertalannal a TV Maci, valamint lánya egyik rongybabája is járt az űrben, hiszen a Földtől távol töltött első estén ő mondott mesét a gyerekeknek.

A püspökladányi űrzászló | Fotó: Kiss Dóra
Szűrös Mátyás levele | Fotó: Karacs Ferenc Múzeum

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában