évtizedek eredményei

2021.01.18. 20:00

Fáradhatatlanul és önzetlenül szolgálnak a polgárőrök

Idén ünnepli a Téglás Város Polgárőr Szervezete megalakulásának 30. évfordulóját.

A téglási polgárőrök munkáját számtalan elismeréssel és országos kitüntetéssel díjazták már

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

Számtalan elismerés, országos kitüntetés jelzi, hogy az eltelt három évtizedben eredményesen, kitartóan és felkészülten szolgáltak és szolgálnak ma is a téglási polgárőrök. A közel negyvenfős szervezetben 14 éves a legfiatalabb és 85 éves a legidősebb tag. A nap minden órájában elérhetők, nem kapcsolják ki a telefonjukat soha, és nem ismernek megoldhatatlan helyzetet. Fáradhatatlanul és önzetlenül ott vannak, ahol szükség van rájuk, idős, beteg embereknek segítenek eljutni kórházba, rendelésekre, a tanyákon egyedül élő emberekre figyelnek. A járványhelyzetben bevásárolnak, gyógyszert váltanak ki annak, aki kéri. Iskolakezdéskor a forgalmas gyalogátkelőknél egy hónapig reggel és tanítás végén polgárőrök figyelnek arra, hogy a gyerekek biztonságosan kelhessenek át az úttesten. A balesetek helyszíneinél a forgalmat irányítják, biztosítják a helyszínt, és együttműködnek a rendőrséggel: közös szolgálatot adnak. Rendszeresen segítenek a segély- és ajándékcsomagok kiszállításában, ha nincs veszélyhelyzet, biztosítják a városnak és intézményeinek a rendezvényeit. A városban több mint 20 helyre egy folyamatosan működő jelzőrendszer van beépítve, hogy segítséget tudjanak kérni bármikor a gondozottak. Ennek az országban egyedülálló jelzőrendszernek a működéséhez a szociális gondozási központ munkatársaival közösen ügyeletet biztosít a polgárőrség is, mindennap 22 órától reggel 6-ig. Ünnepek alatt pedig megerősített szolgálatot adnak.

A téglási polgárőrök munkáját számtalan elismeréssel és országos kitüntetéssel díjazták már
Fotó: Kerekes-Bíró Éva

Mindenkit aktivizálnak

Aki Tégláson jár, egész biztosan találkozik járőröző polgárőrautóval, az itt élők bizalommal fordulnak hozzájuk, hiszen sok jelzés érkezik, amelyekre azonnal reagál a szolgálat – tudtuk meg Kolompár Lászlótól, az egyesület elnökétől. Elmondta, az Országos Polgárőr Szövetség által kiírt programokból részt vesznek az „Egy iskola, egy polgárőr” programban, így rendszeresen tartanak az iskolákban, óvodában közlekedési ismeretek foglalkozásokat, vetélkedőket. Továbbá a „Szem mozgalomban” is részt vesznek, így folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális lopási módszerekről. Különösen odafigyelnek az idős, egyedül élő emberekre, és kérik a szomszédokat, hogy figyeljenek egymásra. A gondozónői hálózatot és a postásokat is aktivizálják, így hatékonyak és eredményesek immár több évtizede. – Szeretjük a munkánkat és a városunkat, ezért dolgozunk – hangsúlyozta Kolompár László. Mindezért számukra egy jó szó, mosoly vagy egy „köszönöm” a fizetség.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában