korántsem lehetetlen

2021.01.17. 17:30

Egy év alatt mindössze egy befőttesüvegnyi szemét

Hogyan termeljük a lehető legkevesebb hulladékot?

Bea Johnson kezében az a bizonyos befőttesüveg – az egy év alatt termelt hulladékmennyiséggel

Fotó: AFP

A hulladékmentes életmód talán utópisztikusnak tűnhet sokak számára, azonban az már korántsem lehetetlen, hogy csökkentsük a felgyülemlett szemét mértékét. Mindezzel nemcsak a közvetlen környezetünket óvjuk, hanem egészségünk és emberiségünk védelméért is teszünk. Ha globális nagy változásokat mi magunk nem is érhetünk el, apró lépésekkel mindenki tehet azért, hogy élhetőbb legyen a bolygónk. És ugye nem is kell mondani, ha mindenki csak egy kicsit tesz hozzá, együttes erővel jelentős változásokat érhetünk el.

– Éppen hulladékgazdálkodás-órán ültem, amikor kiderült számomra, hogy Magyarországon leginkább a depóniát választják a felgyűlt szemét tárolására, egyszerűen elviszi az autó a hulladékot, és leteszi valahol. Nem egy ideális jövőkép – kezdte Nagyné Pálfi Zsuzsa, a Debreceni Környezetvédők Társasága főkoordinátora.

– Rátaláltam az interneten egy Bea Johnson nevű hölgyre, aki elérte azt, hogy családjával egy év alatt mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termelt. Ő lett a zero waste, azaz a hulladékmentes mozgalom egyik kiemelkedő alakja, aki bebizonyította, másképp is lehet csinálni. Ha felmérjük a lehetőségeinket, és másként tekintünk az eszközeinkre, mi is el tudunk indulni ezen az úton – tette hozzá.

Bea Johnson kezében az a bizonyos befőttesüveg – az egy év alatt termelt hulladékmennyiséggel
Fotó: AFP

Az említett Bea Johnson egyébként azt vallja, meg kell tanulni nemet mondani mindarra, amire az embernek nincs szüksége. Többek között a kozmetikumokat és a tisztítószereket is természetes összetevőkből készült változatokra cserélte, tudatosan vásárolt, és csak kimért termékeket vett az otthonába – amikhez természetesen, ő maga vitte a tárolókat is.

Ha nem is ennyire drasztikusan, de mi magunk is elkezdhetjük mindezt „kicsiben”. Zsuzsa hangsúlyozta, hogy mindig a legegyszerűbb dolgokkal kell kezdeni az életmódváltást, olyan szokásokkal, amiket be tudunk építeni a mindennapjainkba. Nem szabad szélsőségekbe esni, mert ha túl sok mindent veszünk el magunktól, nem fogjuk tudni betartani a változtatásokat. Aki elindul a hulladékmentesség útján, egyúttal törekedjen a természetesség felé is.

VK

Tanácsok a hulladékmentességhez

  • Az egyik legegyszerűbb, és a mindennapokba könnyen bevezethető szokás, ha újratölthető kulacsot használunk, így nem vásároljuk feleslegesen a PET-palackokat. Aki nem szereti a csapvíz ízét, használjon szűrőkancsót!
  • Vásároljunk a piacon, és ne kérjünk zacskót! Ezzel a helyi gazdaságokat és a hulladékmentességet is támogatjuk.
  • Vásárlásainkhoz mindig vigyünk magunkkal vászonszatyrot, a zöldségeknek, gyümölcsöknek, pékáruknak vászontasakot!
  • Törekedjünk arra, hogy természetes összetevőkből álló, natúr kozmetikumokat használjunk! Ezeket könnyen elkészíthetjük otthon is.
  • Tudatosan vásároljunk, csak olyan dolgokat vegyünk, amikre valóban szükségünk van!
  • Nem használt ruháinkat adományozzuk, ajándékozzuk el!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában