visszatekintő

2021.01.14. 15:17

Beárnyékolt ünnepekkel – ez történt Hajdú-Biharban 2020 végén

Lakástüzek és vírus miatti szigorítások a tavalyi utolsó negyedévben.

A 2020-as adventi díszkivilágítás november 29-én, az ünnep első vasárnapján ragyogta be először Debrecent | Fotó: Napló-archív / Matey István

Fotó: Fotó: Napló-archív / Matey István

Október első napján Kínai Nemzeti és Őszközépünnepet rendezett a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézete Debrecen várossal együttműködve a debreceni Dósa nádor téren. Ugyanebben a hónapban megemlékezéssel és koszorúzással vette kezdetét a Nagyerdő Napja a Debreceni Erdészetnél, Nagyrábén veterán autós felvonulás volt, Szabó Magda író születésének 103. évfordulója alkalmából pedig a Szabó Magda Emlékházban flashmobot adtak elő a Dóczy-gimnázium diákjai.

A hónapban koszorúzással emlékeztünk az aradi vértanúkra, befejeződött a Karácsony György utcai bölcsőde felújítása, s bemutatták a Road Movie projekt és a Tankcsapda zenekar Ülj le mellém című dalának klipjét és kisfilmjét.

Behajtás és Darufesztivál

Ugyancsak októberben, Várkonyi István, a debreceni infektológiai klinika vezetője a remdesivir koronavírus elleni gyógyszer eredményeiről tájékoztatott a Debreceni Egyetem Kenézy Infektológiai Intézete előtt, Józsán megrendezték a hagyományos nyúlfesztivált, majd a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete, a Debreceni Karitatív Testület, a CS.A.K. Design Kör Egyesület és a Szivárvány az Esőben Alapítvány közös szervezésében megnyíltak a csokigyűjtő akció urnái a Csapó utcai bevásárlóközpontban. Megnyílt a 70 éves DSZC Vegyipari Technikum múltját bemutató tárlat is az intézményben, ugyanakkor a Déri Múzeum ünnepséget tartott abból az alkalomból, hogy 25 éve látható együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.

Az 1956-os októberi forradalom évfordulóján Debrecen városi ünnepi közgyűlést tartott a Kölcsey Központ Nagytermében, és ünnepi megemlékezés volt az ’56-os emlékműnél, majd csendes mécsesgyújtás az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak emlékművénél. Októberben volt a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál Hortobágyon, részben még meg lehetett tartani a Debreceni Őszi Fesztivált a Dósa nádor téren, a hónap utolsó napján azonban már gázálarcot viselő vegyvédelmi katonák fertőtlenítették iskoláinkat.

Iskolai fertőtlenítés

Novemberben 44 év működés után a bezárt az Aranybika Szálló oldalában működő fodrászszalon, Mindenszentek alkalmából megemlékezés volt a Debreceni Köztemetőben, Széles Diána alpolgármester a helyszínen tájékozódott a Dienes utcai lakástűzről, és meleg ételt osztott a károsultaknak. A Kálvin téri belvárosi tömb gépjárművel történő könnyebb és komfortosabb megközelíthetősége érdekében új útszakaszt – a Kálvin tér és a Vár utca összeköttetését – adták át, majd Edith Piafként és Karády Katalinként lépett színpadra november 6-án Varga Klári, a Csokonai Nemzeti Színház művésze a Párizs hídjai és a Hamvadó cigarettavég című önálló estjén a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében.

Szintén novemberben a Debreceni Egyetem is csatlakozott a koraszülöttek világnapjának nemzetközi kezdeményezéséhez, és lila fény világította meg a főépületet. Újabb fákat ültettek el a város-zöldítő program keretében, ezúttal a DEAC Kosárlabda Akadémia tagjai és önkormányzati képviselők, bejárás volt a Csokonai Színházban a felújításról tájékozódás céljából, s december utolsó napján olvasnivalót és süteményeket adományoztak a hajlék nélkülieknek a Debreceni Karitatív Testület vezetői.

Megújul a Tócóvölgy

December első napján fotózta a Napló a Ruyter utcai fűtőháznál a Gemenci Állami Erdei Vasút Rezét nevű nosztalgiagőzösét, melyet a cívisvárosban újítottak fel, ebben a hónapban adták át a rendszerváltás helyi és országos eseményeinek emléket állító Hypercube közterületi installációt a debreceni Baltazár Dezső téren, a hónap közepén pedig nyilvános istentisztelet volt a Nagytemplomban, ugyanis 30 év Nagytemplomi szolgálat után nyugdíjba vonult Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor. Az ünnep alkalmából manók készítették elő azt a karácsonyi mesevilágot, amely a Kölcsey Központ Bényi Árpád termének kirakatában volt látható az időszakban.

A CSAKDesign tervezői az ajándékaikkal lepték meg a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályának dolgozóit karácsony alkalmából, és a hónap közepén Covid-tesztet végezhettek a Debreceni Repülőtérre érkező utasok. Ugyanott decemberben teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot is tartott a katasztrófavédelem.

Papp László polgármester azt is bejelentette, hogy megújul, megszépül a Debrecenben a 40 éves Tócóvölgy, és szintén decemberben átadták a Mikepércsi út és a Hosszúpályi út csomópontjában megvalósult ötágú körforgalmat is. Megnyitották a Fényes udvar új parkolóját is, melyet az egyik aszfaltozott focipályából alakítottak ki. Elkezdődött az ondódi közösségi ház felújítása is, viszont karácsony első napján sajnos újabb épülettűz volt, ezúttal a Füredi úton égett ki egy 8. emeleti lakás.

Karácsonyhoz kapcsolódva természetesen leginkább békésebb lángok lobbantak, hiszen például december 20-án advent negyedik vasárnapján rendeztek ünnepi gyertyagyújtást a régi városháza udvarán, s a megyeszékhelyet is vízkeresztig ragyogta be az ünnepi díszkivilágítás.

Vass Attila

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mozgalmas-nyari-oszi-heteket-hozott-2020-harmadik-negyedeve-4904482/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/korlatozasokrol-majd-enyhitesekrol-szolt-tavaly-a-masodik-negyedevunk-4900381/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-megszokott-rendben-indult-2020-aztan-lecsapott-a-jarvany-4896472/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában