hidegben nehezebb

2021.01.25. 14:00

A burkolathibás téli utakon inkább vegyünk vissza a megengedett sebességből

Az akadályok nemcsak bosszúságot okozhatnak a sofőröknek, de balesetveszélyesek is.

Fotó: Magyar Közút

Több mint 4300 tonna sót és csaknem 360 ezer liter kalcium-klorid-oldatot juttatott ki a kezelésében lévő 1664 kilométernyi közúthálózatra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november óta, ekkortól állt át ugyanis a társaság a téli üzemre, illetve 0–24 órás szolgálatra Hajdú-Bihar megyében – többek között erről értesített Pécsi Norbert Sándor a lapunknak adott válaszaiban. A vállalat kommunikációs osztályának vezetője kiemelte: mivel a tél enyhébb a korábbiakhoz képest, és gyakorlatilag az idei év második hetétől volt igazán nagy havazás, ezért a kijuttatott mennyiségek nagy része is januárra vonatkozik.

Ahogy azt korábbi cikkünkben is ismertettük, télen burkolathibák könnyebben alakulhatnak ki, ugyanis a csapadék a burkolatba bejutva a fagyási-olvadási ciklusok hatására szétfeszítheti az aszfaltot. – Ilyen jelenségek leginkább csapadékos, illetve változékonyabb, a jelenlegihez hasonló időjárás esetén fordulnak elő, főleg akkor, ha nagy hőmérséklet-különbségek alakulnak ki rövid időn belül. Jelenleg is tapasztaljuk, hogy a nappali pluszokat gyakran követik éjszakai mínuszok – részletezte a kommunikációs vezető.

Fotó: Magyar Közút

Hozzátette: télen a burkolathibák kijavítására korlátozottan van lehetőség. – Egyrészt a melegaszfalt-keverő telepek zárva tartanak, és aszfaltmelegítők használatával sem lehet hosszabb távra elszállítani az aszfaltot, ami így bedolgozhatatlanná válna. Ezért csak ideiglenes, hidegaszfaltos javításokat tudunk végezni, ha száraz az időjárás, és a hőmérséklet 0 Celsius-fok feletti.

„Ahol a javítási munkákat nem tudjuk elvégezni, ott táblázással hívjuk fel a közlekedők figyelmét a burkolathibákra.”

Útellenőri szolgálatunk folyamatosan járja a megyében a kezelésünkbe tartozó állami köz­utakat, a tőlük érkező, illetve a társszervek és a közlekedők jelzései alapján, valamint az utak úthálózati szerepe alapján ütemezzük be a munkákat. Folyamatosan dolgozunk a javításokon. A tartósabb és hatékonyabb, melegaszfaltos javításokat tavasztól őszig végezzük – tájékoztatott. A Magyar Közút Zrt. az elmúlt egy évben több mint 11 ezer tonna melegaszfaltot használt fel a megyében, idén a tervek szerint pedig mintegy 9200 tonnát fognak.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában