új projekt

2020.12.10. 15:59

Vonzóbb lesz a városrész: készül a szennyvízgyűjtő csatorna a Lencztelepen

A dinamikusan fejlődő városrészben szennyvízberuházást végeznek.

MP

Fotó: Molnár Péter

Szennyvízelvezető gerincvezeték épül a debreceni Hordó utcán és környékén, részeként az úgynevezett gördülő fejlesztési tervnek, mely a városi vízhálózat folyamatos karbantartását, fejlesztését jelenti, a hosszabb távú terveket évente aktualizálva, a forrásokhoz és prioritásokhoz igazítva a megvalósítást – hangzott el csütörtökön, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Pósán László országgyűlési képviselő elmondta, idén ezen programra bruttó 118,570 millió forintot fordít a város, ennek része a jelen beruházásra jutó 28 millió forint. Kiemelte:

a Lencztelep egy dinamikusan fejlődő városrész, mely mostanra gyakorlatilag összeért Paccal, s ez a fejlődés lakossági igényeket is generál, amikkel lépést kell tartani. A környéket a Monostorpályi úti főgyűjtőre kötik; e relatíve kisebb volumenű beruházás az itt élők hétköznapi komfortérzetét jelentősen növelni fogja, s tovább erősíti a Lencztelep vonzerejét.

Ez a terület 2-3 évvel ezelőtt még puszta sívó homok volt, két házzal; most több mint 50 család otthona van itt, ezért szükségesség vált a jelenleg zajló szennyvízberuházás – mutatott rá Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő csütörtökön a Hordó utcán tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondta, 690 méter hosszan épül ki szennyvízelvezető gerincvezeték, amire minden háztartást rácsatlakoztatnak majd. A Kádár, Hordó, Dézsa utcát, valamint a Monostorpályi út egy itteni, rövid szakaszát érinti a projekt.

„Nagyon fontos, hogy ez a beruházás a lakosokkal együttműködve, példaértékű konstrukcióban valósul meg. Az önkormányzat 28 millió forinttal támogatja, az itt élők pedig ingatlanonként a bekötéshez szükséges anyagi forrást biztosítják. A szennyvízhálózat kiváltja majd a mostani szennyvíztárolókat, jelentősen növelve a mindennapok komfortfokozatát.”

Pósán László elmondta, hogy az idei – a Debreceni Vízmű Zrt. közreműködésével megvalósuló – vízügyi beruházások keretében ivóvízvezeték készült a Bellegelő részen, ivóvízvezeték bővítést végeztek a Lázár utcán, a paci zártkertben (Sas és Zsámbékos utca), a józsai Csúcs utcán és a Basahalom utcán. Szennyvízhálózat fejlesztés történik az itteni mellett a Platán utcán is – sorolta az országgyűlési képviselő. A további tervek közt említette, hogy bár a Nagycsere és Haláp irányába nemrég elkészült ívóvízvezeték az ott lakók nagy részét elérte, szükséges a továbbfejlesztés, illetve a volt halápi iskolába, ami ma közösségi tér, és a mellette lévő óvodába is elvinnék az ivóvíz kivezetést. Jelenleg ezek megvalósíthatóságának vizsgálata zajlik; az önkormányzat pedig erőforrásainak figyelembe vételével igyekszik majd a beruházást megoldani.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában