advent

2020.12.18. 13:24

Több ezer nehéz helyzetben lévő család kapott adományt

Mintegy négyezer embernek jut a már jól ismert kék vödörből.

Fotó: Kiss Annamarie

Lezárult a Dorkász Szolgálat Alapítvány Kék Vödör tartós élelmiszereket gyűjtő akciója. A hagyományos, személyes adományozás mellett, idén a 12 literes – 12 terméket tartalmazó, töltve 7 kilogrammot nyomó – vödrök töltésére online is volt lehetőség.

– Most 4 és fél millió forint értékben 8,7 tonna adományt, összesen 1340 csomagot tudunk kiosztani Debrecenben és 16 településen, 4 ezer egyedül élő idős és nehéz sorsú család számára. Ehhez kaptunk központi, kormányzati támogatást is, a 2020/2021-es időszakban a Kék Vödör tartós élelmiszergyűjtő akcióra, valamint az alapítvány működésére 5 millió forint támogatást kaptunk – tudatta Kiss Ábel Lukács, az alapítvány igazgatója. Elmondta, a társadalom minden szegmensét szerették volna megszólítani és bevonni a gyűjtésbe.

Fotó: Kiss Annamarie

Püski Dániel, a Debrecen-Úrréti Református Gyülekezet lelkésze elmondta, a gyülekezetük a város észak-nyugati részén, egy jó módú környéken van. Azt tapasztalják, az ott élő családok ritkán találkoznak olyanokkal, akik rászorulnak a segítségre. – A Dorkász mindig nagy segítség volt nekünk abban, hogy ez a találkozás megtörténjen. Idén többségében digitálisan töltöttük meg a vödröket – osztotta meg.

Sok intézmény, iskola és óvoda csatlakozott a gyűjtéshez. Tóth Lajos Árpád, a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ igazgatója hangsúlyozta, már gyermekkorban megtanulja az ember, ha segít, akkor önmagán is segít, ezáltal több lesz. – Azt láttuk és tapasztaltuk, hogy a tankerületi központ intézményeiben nagyon sok szegénységben élő gyermek van, gyakran ők is segíteni akartak – mondta, kiemelte, a legfontosabb hogy jól segítsünk.

Fotó: Kiss Annamarie

A cégek és vállalkozó szervezeteket rétegét képviselte a Baromfiudvar 2002. Kft., akik évek óta hűségesen támogatják a Kék Vödör akciót, idén fél millió forinttal járultak hozzá. A cég képviseletében Berettyán Mónika elmondta, ez az év lelkileg, érzelmileg és anyagilag is megterhelő volt mindenki számára. A cégvezetés ezért gondolta úgy, soha nem volt ilyen fontos a különböző szervezetek támogatása.

Bozsoki Jonathán, kokadi református lelkipásztor elmondta, ők is gyűjtenek vödröket, aminek 50 százalékát kiosztják a rászorulóknak. Bár sokaknak apróságnak tűnik egy vödörnyi adomány, de minden átadáskor kiderül, igenis sokat jelent a rászorulóknak.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában