Kiskert

2020.12.07. 10:15

Téli kulisszatitkok a Debreceni Egyetem botanikus kertjéből

Jelenleg nincs nyitva az üvegház, munkálatok azonban bőven akadnak.

Automatikusan generált description

Fotó: Illusztráció / MW-archív

– Előfordul, hogy a téli növényvédelem érdekében bezárjuk az üvegházat, de mivel most rendelet kényszerít rá, így ezt nem kell külön megtennünk. Itt találhatóak a trópusi és szubtrópusi fajok, melyek közül a fákat, cserjéket – akárcsak a kint telelőket – visszametsszük, valamint, ha szükséges, átültetéseket is végzünk – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Papp László biológus, a botanikus a kert igazgatója. Elmondta, a hideg idő beálltával a trópusi fajok szaporítása lehetőségéhez a mesterséges beporzások is megkezdődik, melyben szerepük van a dolgozóknak, hiszen ilyenkor az üvegházakban nincsenek rovarok, de ilyen gyűjteményekben is meg kell akadályozni a rovarok általi pollenhordozást, ugyanis itt sok faj van együtt, így ezek az állatok hibridek létrejöttét okoznák, ami nem a botanikus kertek feladata.

Irigylésre méltó kollekció

A kert pozsgás gyűjteménye európai szinten is a legjelentősebb, és hazánkban is a cívisvárosé a legnagyobb intézményi kollekció. A kert igazgatója elmondta, sok esetben megannyi nagy termetű kaktusz és egyéb pozsgás hajtásait is vissza kell vágni, hiszen rohamosan nőnek és gyakran elérik a növényföldrajzi pozsgásüvegház tetejét – A hideg hónapokban kezdődik ezeknek a növényeknek a magról való szaporítása is. Valamint, ha szükséges, elkezdjük az oltásos szaporítások előkészítését is. Ez utóbbival több növényünk lesz, de genetikailag nem sokszorozódnak meg. Sokszor inkább azt az oltási formát választjuk – például kaktuszoknál –, amikor pár hete kikelt magoncokat tudunk egy meghatározott, ún. Pereskiopsis diguetii kaktuszfajra feloltani, és ez az alany rendkívüli módon intenzívvé teszi a feloltott növény növekedését – részletezte Papp László és hozzátette, ezzel a módszerrel elérhető, hogy az adott növény, amely alap esetben hat-nyolc éves korára lenne ivarérett, már egy-két éves korában hozzon virágot. Azt is kiemelte, a talaj bekeveréseken és téli átültetések egy részén is túl vannak már, az üvegházakban szükséges tápanyag-utánpótláshoz kapcsolódó munkálatokat pedig jelenleg is végzik a kollégák. Részben komposztálás formájában, esetleg vásárolt tőzeggel módosítják a tápanyagtartalmat, vagy a talajok pH-értékét.

Papp László bezárólag hozzátette, örömmel tapasztalta, hogy a járvány őszi, második hulláma előtt rengeteg látogató volt, megannyi iskolás csoport kért vezetést, és reméli, hogy ez a következő tavasszal, valamint nyáron is így lesz.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában