Jegyzet

2020.12.08. 14:20

Ne fordítsunk nekik hátat

Berecz Dorina

Az ENSZ huszonnyolc évvel ezelőtt határozott arról, hogy a betegségek, balesetek és katasztrófák következtében hosszan tartó értelmi, érzékszervi és/vagy fizikai károsodást szenvedett embertársaink számára is jusson egy nap, amelynek középpontjában ők állnak. A Fogyatékos emberek világnapja december 3-a lett, a cél pedig, hogy a sérült emberek ne maradjanak magukra nehézségeikkel. Legyen szó átmeneti, vagy maradandó fogyatékosságról, az érintettek nap mint nap szembesülnek a társadalmi előítéletek megannyi formájával. A jeles nap világszerte az elfogadás és az egyenjogúság üzenetét hordozza magában, és a témában érintett magánszemélyek, valamint szervezetek törekvése közös: elfogadóbb, befogadóbb szemléletet szeretnének kiépíteni az egészséges emberekben. Fontos, hogy a nem mindennapi élethelyzetük miatt a társadalom perifériájára szoruló társaink felé is nyitottak legyünk, segítsük őket a szociális helyzetekben. Törekednünk kell arra, hogy képesek legyünk a stigmák mögött meglátni a valódi emberi értékeket, és átlássunk az előítéletek teleszőtt elképzeléseinken. Hiszen a 2006-ban Magyarország által is aláírt törvény értelmében a fogyatékkal élő társainkat is ugyanazok a jogok illetik meg, és rájuk is ugyanazok a kötelezettségek vonatkoznak, mint a társadalmunk bármely más, egészséges tagjára. Hazánkban több százezren érintettek, a szerencsésebb helyzetben lévők mellett támogató család áll. Miközben befogadásra és egyenlő bánásmódra törekszünk, ne feledkezzünk meg a fogyatékkal élők közvetlen környezetéről sem, hiszen ők is nehezen viselik, ha érintett szeretteiket hátrányos megkülönböztetések érik.

A debreceni Immánuel Otthon és Iskola deklarált céljai között mindig is szerepelt a társadalmi szemléletformálás, ezért szakmai munkájuk mellett olyan inkluzív közösségi programokat is szerveznek, amelyek a többségi társadalom befogadóbbá tételére irányulnak. Vannak óvodás, kisiskolás korosztályt célzó színpadi előadások és közös iskolai programok is a Kölcsey Református Gyakorló Iskolával. Érdemes tehát nyitott szemmel (és szívvel) járni és ellátogatni valamelyik eseményükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában