a szakember szemével

2020.12.24. 09:24

Figyeljünk oda az ünnepekkor, hogy ne sérüljünk meg a készülődés közben!

Rosszul végződhet a karácsonyfa faragása is.

Kedvelt ünnepi étel a hal, de mindig óvatosan fogyasszuk!

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A karácsony az ajándékok és a finom ételek mellett veszélyeket is tartogat, érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy ne a sürgősségin töltsük a szentestét. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztálya a harmadik legnagyobb baleseti sebészeti centrum az országban, így a megye mellett regionális feladatokat is ellát.

– Az év bármelyik napján készen kell állnunk a sérültek fogadására. Nincs ez másképp a karácsonyi-újévi ünnepek alatt sem – nyilatkozta lapunknak Urbán Ferenc osztályvezető főorvos. Hozzátette, az ünnepi időszakban jellemző sietség és zsúfoltság sok feszültséget és figyelmetlenséget okoz, így ilyenkor gyakoribbak a koccanásos közúti balesetek és a közterületen elszenvedett törések, ficamok, rándulások is. – A karácsonyhoz köthető gyakoribb balesetek elsősorban az ünnepi készülődéssel kapcsolatosak, így a férfiak általában a karácsonyfa faragása, a nők pedig a vacsora előkészítése közben szenvednek kisebb baleseteket – tájékoztatott a szakorvos, kiemelve: fokozottan kell figyelnünk az ünnepi halászlé kellemetlen velejáróira, a halszálkákra is.

Kedvelt ünnepi étel a hal, de mindig óvatosan fogyasszuk!

Fontos figyelnünk a kisebb sebekre is, hiszen ezek következtében szintén kialakulhatnak súlyos, gyakran csak műtéttel és antibiotikummal kezelhető sebfertőzések, gennyesedések, sőt elhanyagolt esetben maradandó funkcióvesztéssel, akár amputációval is végződhet a folyamat. – Ha valamiért bekövetkezik a baj, a sebet bő csapvízzel mossuk ki, azt követően fertőtlenítsük alkoholos vagy jódos fertőtlenítőszerrel, és steril kötéssel lássuk el. Ha a gyulladás tünetei jelentkeznek, hőemelkedés, láz, lokálisan bőrpír, duzzanat, feszülő fájdalom, azonnal forduljunk orvoshoz – tanácsolta Urbán Ferenc. Hozzátette, a főzéssel, esetleg disznóvágással kapcsolatos balesetek közül az egyik leggyakoribb a forrázás, amit a Bőrgyógyászati Klinika Égéssebészeti Ambulanciáján látnak el.

Csínján az alkohollal

– A szilveszter kapcsán szintén a kézsérülések adják a balesetek jelentős hányadát. A szabályozásoknak köszönhetően az elmúlt években valamelyest csökkent a tűzijátékok és petárdák által okozott sérülések száma. Ennek ellenére minden szilveszterkor találkozunk néhány, a pirotechnikai eszközök felelőtlen használatából származó esettel. Különösen szomorú, amikor egy kisgyermek a baleset alanya – osztotta meg tapasztalatait a szakember. Azt reméli, hogy idén a korlátozások miatt kevesebb sérüléssel találkoznak majd. – A bulik kapcsán fontos felhívni a figyelmet a mértéktartásra. Ha a társaságunkban valaki mégis „elhajlik”, azt soha ne hagyjuk magára, ugyanis megsérülhet, kihűlhet, fagyási sérülést is szenvedhet – tette hozzá .

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában