folyamatos az ellenőrzés

2020.12.22. 07:30

Az autósok sokszor zöldterületen parkolnak, de egyéb szabálytalanságokat is elkövetnek

Sokan félreértelmezik a jelenleg érvényben lévő rendeletet.

Az elmúlt időszakban bevezetett ingyenes parkolás kapcsán megoszlanak a vélemények, míg a többség örül a lehetőségnek, olyanok is akadnak, akik bosszankodnak valami miatt. Utóbbira adhat okot a szabálytalanul parkolás, mely nem is feltétlenül áll összefüggésben az életbe lépő kormányrendelettel. Ám mégis úgy tűnik, a díjmentes parkolás mintha nagyobb szabadságot adott volna a gépjárművezetőknek, akik ha nem találnak szabad parkolóhelyet, előszeretettel hajtanak be zöldterületekre is, vagy tilosban állnak meg. Debrecenben sem szokatlan jelenségről beszélünk, éppen ezért a Napló a Debreceni Közterület Felügyeletet kérdezte a tapasztalatokról.

Érdeklődésünkre közölték, hogy az alkalmazásukban álló közterület-felügyelők járőrszolgálati ellenőrzéseken, illetve a hivatalba érkező lakossági bejelentések alapján rendszeresen tartanak ellenőrzéseket Debrecen közigazgatási területén a gépjárművel zöldterületen történő szabálytalan várakozások megszüntetése, illetve a zöldterület védelme érdekében. A városi önkormányzati rendelet értelmében

zöldterületnek minősül a város szabályozási tervében erre a célra kijelölt terület-felhasználási egység, továbbá ilyen kijelölés nélkül is a lakosság pihenésére, felüdülésére, egészségének megőrzésére, regenerálódására, szórakozására, esztétikai élménynyújtásra, a mikroklíma javítására, a város szerkezetének tagolására szolgáló jellemzően növénnyel borított közterület.

A zöldterületek körébe tartoznak – a létesítőtől függetlenül – elsősorban parkok és az ezekhez kapcsolódó sétányok, továbbá az utak és terek zöldsávjai, a játszóterek, a sportpályák, a megkezdett parkosítással érintett, továbbá a roncsolódott zöldterületek, valamint az egyéb zöldnövénnyel borított vagy kerti burkolattal fedett közterületek, stb. A rendelet továbbá kimondja, hogy tilos járművel a zöldterületekre behajtani, továbbá ott várakozni. Amennyiben a szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő az ellenőrzése alkalmával, mégis ilyet tapasztal, akkor abban az esetben a gépjármű vezetőjével szemben kizárólag figyelmeztetést alkalmazhat. A közterület-felügyelő a zöldterületen szabálytalanul elhelyezett jármű szélvédőjén felhívást helyez el, melyen tájékoztatja a jármű vezetőjét, hogy tilos járművel a zöldterületre behajtani, illetve ott várakozni. Továbbá felszólítja a jármű vezetőjét, hogy a szabálytalan várakozás megszüntetéséről haladéktalanul gondoskodni szíveskedjen.

Tilosban várakoznak

A Debreceni Közterület Felügyelet válaszában arra is kitért, hogy a vírushelyzet miatt kialakult díjmentes parkolást sajnos a gépjárművezetők félreértelmezik. Rendszeresen szabálytalanul várakoznak a gépjárművekkel a „Megállni tilos”, „Várakozni tilos” közúti közlekedési jelzőtáblák hatálya alatt, továbbá járdán, járműforgalom elől elzárt területen, útkereszteződésben, az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, kijelölt gyalogos átkelőhely előtt 5 méter távolságon belül, valamint kapubejárókban.

A közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrzik a közterületen szabálytalanul várakozó gépjárműveket

és a gépjárművezető távollétében a jármű tulajdonos/üzemben tartójával szemben helyszíni bírságot szabnak ki. Abban az esetben, ha a jármű vezetője az intézkedés közben a helyszínre érkezik, és a szabálysértés elkövetését elismeri, akkor a közterület-felügyelő vele szemben helyszíni bírságot szab ki. Amennyiben nem ismeri el a szabálytalanságot, és a felügyelő által felajánlott helyszíni bírságot nem fogadja el, akkor ellene a közterület-felügyelő szabálysértési feljelentést tesz az illetékes szabálysértési hatóságnál.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában