innovatív gondolkodó

2020.11.12. 14:00

Díjjal ismerték el Hotzi Tibor egyedi ötleteit, eredményeit

A Tóth Árpád Gimnázium tanára az elektronikát mint hobbit a fizika- és az informatikatanársággal ötvözte.

Fotó: EventStudio Streaming / YouTube

A természettudományi, a műszaki és az informatika oktatásában kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanárokat díjazott a BME Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás. Az idei évben 12 középiskolai tanár vette át a Pro Progressio-díjat, köztük Hotzi Tibor, aki a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban tanít fizikát és informatikát. Pályafutását Vácott kezdte, majd Debrecenben először a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskolában oktatott.

Fotó: Hotzi Tibor-archív

– Harminc éve tanítok alapvetően olyan gyerekeket, akik valamilyen formában kötődnek a műszaki pályához. Amíg a Gábor Dénes Szakközépiskolában a mérnökökkel dolgoztam együtt, addig eszembe se jutott, hogy elektronikai szakkört indítsak. Akkoriban az országos versenyek a szakközépiskolás kategóriában emberléptékűek voltak, tehát ha a gyerekeket felkészítettük, könnyen értek el jó eredményeket. Aztán eljött a váltás, 19 év után átkerültem a Tóth Árpád Gimnáziumba – beszélt pályájáról a Naplónak Hotzi Tibor, aki szerint a gimnáziumi versenyek sokkal keményebbek. – El kellett döntenem, hogy milyen irányba megyek. Ha a versenyeztetésre fordítom az energiámat, akkor csak egy-két diáknak lesz maradandó élménye, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálok egy új utat: speciális szakköröket indítok – mondta.

Alig fértek a terembe

Immár tíz éve a mérnöki pályára készülő diákoknak tart szakköröket, ahol olyan készségeket, kompetenciákat sajátíthatnak el a tanulók, melyek nagyban segítik majd a későbbi tanulmányaikat. – A legórobottal kezdtük, majd 2016-ban a BME Pro Progressio Alapítványának pályázata révén egy Arduino programozási szakkört indítottunk. Ez óriási sikertörténet volt, a diákok gyakorlatilag szétfeszítették az informatikaterem falait, olyan sokan voltak, mint még soha – idézte fel Hotzi Tibor, aki közben elektronikai szakkört is létrehozott.

Rendszeresen tart versenyfelkészítő órákat a tehetséges diákoknak, s a kevésbé sikereseknek gyakorlóórákkal segít. Hotzi Tibornak azonban többet jelent az, hogy a diákok nagy tömegben kaphatnak pozitív élményt, tudást. Ezek a szakkörök a részéről is folyamatos tanulást és fejlődést követelnek. – Édesapám már kiskoromban megismertetett az elektronikával; az elektronikát mint hobbit a fizika- és az informatikatanársággal ötvöztem, így alakítottam ki egy olyan módszertant, amit néhány kollégám is átvett – mondta a kitüntetett pedagógus.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában