Fotók és videók

2020.11.20. 17:31

Debreceni óvodások és diákok is szót emeltek a bolygó jövőjéért

Debreceni gyerekek is üzennek a döntéshozóknak a világnap alkalmából.

Fotó: Debreceni Dózsa György Általános Iskola

Olafur Eliasson dán-izlandi művész a gyermekek világnapján, 2020. november 20-án arra kéri a politikusokat és döntéshozókat, hogy hallgassák meg a következő generációt. Az általa megálmodott Earth Speakr nyilvános művészeti kezdeményezés révén a gyermekek a bolygó jövőjével kapcsolatos üzenetekkel igyekeznek cselekvésre ösztönözni a döntéshozókat, és mindezt erősíteni a közösségi médiában a #ListenToTheFuture hashtaggel.

Térségünkben a Debreceni Német Kulturális Fórum vállalta, hogy lehetőséget teremt arra, hogy minden gyermek elmondhassa, mit gondol a környezetvédelemről – derül ki a szervezet közleményéből. A részt vevő gyerekek rajzokban, illetve videókban fogalmazták meg, hogyan látják környezetünk legnagyobb problémáit napjainkban. A kezdeményezésben a cívisvárosból a Karácsony György Utcai, illetve a Nagyerdei Óvoda vett részt. A nagyobbak közül a Debreceni Dózsa György Általános Iskola, valamint a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály, az Ady Endre és a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium diákjai hallatták a hangjukat. Munkájukhoz cívisvárosbeli érdekeltségű cégeknek, illetve a város vezetőségének a támogatását is megnyerték.

A Debreceni Német Kulturális Fórum mindemellett különleges programmal készült. Online workshopot tartanak, amelyen a gyerekek választ kapnak a város vezetőségétől a környezetvédelemre vonatkozó kérdéseikre, melyeket az Earth Speakr alkalmazáson keresztül osztottak meg. Mint írják, november 20-án további online eseményeket is terveznek – kerekasztal-beszélgetést a város környezetvédelmi képviselőivel, valamint egy webináriumot a budapesti Goethe Intézet szervezésében, amelyen a középiskolás diákok megvitatják a környezetvédelem fontosságát. A Debreceni Német Kulturális Fórum továbbá madáretetőkkel és rovarmotelekkel lepte meg a részt vevő óvodákat – derült ki a közleményből.

Az Earth Speakr projektben – amely az Európai Unió Tanácsa 2020-as német elnökségének alkalmából idén júliusban indult el – csaknem 250 000 ember vett részt. A sokoldalú művészeti kezdeményezés célja – amely magába foglalja az alkalmazást és 25 nyelven elérhető weboldalt –, hogy bemutassa a gyermekek reményeit és félelmeit az éghajlatváltozással kapcsolatban, valamint elősegítse a generációk közötti párbeszédet – olvasható a kezdeményezés ismertetőjében.

Az alkotások elkészítésében 70 ország gyermekei vettek részt. A gondolataik anyanyelven történő megosztásával és az alkalmazás kiterjesztett valóság funkcióját használva bárki láthatja ezeket az üzeneteket, amelyek kifejezik a gyermekek félelemeit, de megoldásokat és ötleteket is javasolnak.

A Goethe Intézet és a német nagykövetségek a kezdetektől fogva támogatták a művészeti kezdeményezést, illetve több mint 108 Earth Speakr virtuális vagy személyes eseményt is rendeztek szerte az EU-ban, hogy a gyermekek első kézből vitathassák meg üzeneteiket a helyi politikusokkal – derül ki az összefoglalóból.

Képgalériák:

 

Mint írják, Magyarországon eddig 11 városból érkeztek Earth Speakr üzenetek, Debrecentől Bükig, Szigetvártól Egerig. Ezekben kifejezték aggodalmukat, megosztották kreatív ötleteiket, vagy éppen támogatták az olyan nemzetközi környezetvédelmi napokat, mint a World Cleanup Day, vagy a Global Climate Strike. Hazánkban a gyerekek leginkább a Város, az Állatok és a Jövő kategóriák alatt helyezték el üzeneteiket. A helyi környezetet animáló egyedi üzenetekkel az alkotás a hiperlokális nézőpontok globális képét tárja fel, egyesítve a művészeti kezdeményezés eszközeivel.

„Sziasztok, én egy bicikli vagyok, és azt szeretném tőletek kérni, hogy ha tudtok, akkor ne az autót, hanem engem válasszatok, mert ezzel tudjuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást”

– kérte egy kerékpár Debrecenben.

Az említett alkalmazás a Google Playről vagy az App Store-ból tölthető le, további információ pedig az Earth Speakr projekt hivatalos weboldalán található.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában