fotókkal

2020.10.02. 17:00

Új, korszerűbb ruhába öltöztették a debreceni Szivárvány Óvodát

A monostorpályi úti intézmény fejlesztése mintegy 203 millió forint támogatásból valósult meg.

Fotó: Kiss Annamarie

„A Szivárvány Óvoda meghatározó az itt élő közösség életében, hiszen a legtöbb gyerek itt kapja meg azokat az alapkészségeket, amelyeket a későbbiekben az iskolában kamatoztatni tud”

– emlékeztetett pénteken Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő az intézmény korszerűsítésének részleteit bemutató sajtótájékoztatón.

Mostanra elavult

Vadon Balázs önkormányzati képviselő az eseményen elmondta: Debrecenben több olyan óvoda működik, amely még az 1970-80-as években épült. – Az akkori műszaki és energetikai paramétereknek megfelelően hozták létre ezeket az intézményeket, azonban ezek ma már nem tesznek eleget az elvárásoknak.

„A jelenlegi, és az ehhez hasonló beruházásokkal a környezeti terhet csökkentjük, hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz is.”

A felújítás során most a Szivárvány Óvoda külső homlokzatának hőszigetelése valósult meg az alaptól a lapos tetőig. Utóbbi szintén kapott hőszigetelést, illetve felületén napelemeket helyeztek el. A nyílászárókat háromrétegű üvegezéssel látták el, továbbá a fűtés és hűtés ellátásra talajszondás hőszivattyús rendszert kapott az épület. Emellett a villamoshálózat is megújult, a helyiségekben mozgást érzékelő rendszereket építettek ki, és komplex akadálymentesítés történt – ismertette.

Debrecen cselekszik

Pósán László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a jelen esetben korszerűsített intézmény egy olyan városrészben található, ahová sok kisgyermekes család költözött az elmúlt időszakban is. Kiemelte: Debrecenben tervszerű az intézmények felújítása, a fejlesztések pedig illeszkednek a környezet megóvását fókuszba helyező Zöld város programba. – Kérem az ellenzék bocsánatkérését, mert megalapozatlan, tárgyszerűtlen és hazug megjegyzéseket tettek korábban. Az elmúlt év szeptemberében általános követeléseik között szerepelt, hogy Magyarország csatlakozzon azon országokhoz, amelyek klímavészhelyzetet hirdetnek ki. Ebből azonban nem következne semmi, mindez üres beszéd. Debrecen városa a kezdetektől fogva cselekvési tervet fogalmazott meg. Ezek az épületek, amelyek energetikai korszerűsítésen mentek keresztül, amelyek a ma ismert legmodernebb technológiákat vonultatják fel, mind energiatakarékos, környezetbarát, tudatos nevelést képviselnek – figyelmeztetett az országgyűlési képviselő.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában