óvintézkedések mellett

2020.10.16. 07:30

Pénteken elindult az őszi érettségi

Májusban elmaradtak az előrehozott vizsgák, most lehet pótolni.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik. Idén ősszel országosan 27 631 tanuló jelentkezett érettségi vizsgára, ebből 1081-en Hajdú-Bihar megyében tesznek érettségit.

– Az Oktatási hivatal az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján ajánlást fogalmazott meg az érettségi írásbeli vizsgaszervezésre vonatkozóan, az érettségi vizsgákat ennek megfelelően szervezzük meg. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a vizsgázók az épületben ne csoportosuljanak, a legrövidebb úton és idő alatt foglalják el kijelölt helyüket a vizsgateremben – mondta el a Napló kérésére Hámori Éva, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója, a DSZC tagintézményei között is van vizsgalebonyolító iskola.

Az őszi érettségi időszakban az írásbeli vizsgákat október 16. és október 30., az emelt szintű szóbeliket november 12. és 16., a középszintű szóbeliket pedig november 23. és 27. között tartják. A vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni.

Azoknak, akik tavasszal a koronavírus-járvány miatt nem tudtak eleget tenni vizsgakötelezettségüknek, az érettségi pótlása ingyenes.

Az előrehozott (69 százalék) és a rendes (14 százalék) vizsgák aránya a legnagyobb, az előrehozott érettségit választók közül mindkét vizsgaszinten a legtöbben angolból, németből és informatikából készülnek vizsgát tenni – tájékoztatta a Naplót az Oktatási hivatal.

A vizsgákat a járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik
Fotó: Molnár Péter

Stratégiai döntés lehet

Debrecenben több intézményt jelöltek ki az őszi érettségik megtartására, köztük a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot, ahol 171 diák tesz vizsgát.

– Az őszi érettségi azt a célt szolgálja, hogy ha valaki tanulóként stratégiailag gondolkodik az érettségiről, akkor az erejét jobban be tudja osztani. Ha egy tanuló leérettségizik bizonyos tárgyakból előbb, akkor a kötelező öt tantárgyából 12. osztályban már csak háromra kell koncentrálnia. Ha pedig már felvételeiben is gondolkodik, akkor a felvételi tárgyait tudja előtérbe helyezni, több energiát tud rájuk fordítani. Az is elképzelhető, valaki úgy teszi magát próbára, hogy csinál egy középszintű érettségit, majd a normál érettségi időszakban pedig egy emelt szintűt – tudatta Fekete József, az intézmény igazgatója, aki azt is elmondta, az eljárási rend szinte teljes egészében ugyanaz, mint a tavaszi érettségi időszakban volt. – Most nyilván kevesebb érettségiző van. Az írásbeli részben egybeesik az őszi szünettel, a szóbeli időszak pedig sokkal rövidebb, hiszen jellemzően egy tárgyból érettségizik egy tanuló.

„Kevesebb a várakozás, nincs annyi találkozási felület, mint egy normál érettséginél”

– mutatott rá.

Biztonságos vizsgamenet

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) tagintézményei között is található érettségi lebonyolítására kijelölt iskola. – Az őszi érettségi időszakban 379 tanuló 467 vizsgán vesz részt. Idén a legtöbben előrehozott érettségi vizsgát tesznek, ebben a kategóriában 299 vizsga lesz, ennek oka az, hogy a májusi vizsgaidőszakban a járványhelyzetre való tekintettel ezeket a vizsgákat elhalasztották – mondta el Hámori Éva főigazgató, aki arról is beszél, a vizsgákat az Oktatási hivatal ajánlása alapján szervezik. – A feladatlap-csomagokat felbontás előtt 24 órára elzárjuk. A vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak biztosított a védőkesztyű, így a tanulók elé kerülő feladatlapok biztonságosak lesznek.

„A védőmaszk viselése az írásbeli vizsga alatt ajánlott, de nem kötelező.”

Minden vizsgahelyszínen biztosítjuk a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt. A vizsgadolgozatok a beszedése után a vizsgaszervezők 24 órára elzárják. A megtekintés történhet elektronikusan, amely során a vizsgadolgozatot beszkennelve küldik el a vizsgázónak – részletezte az óvintézkedéseket a főigazgató.

A vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése
Fotó: Molnár Péter

Védőfelszerelésekkel

Az Oktatási Hivatal honlapján közzétette a vizsgaszervezés során alkalmazandó biztonsági intézkedésekről szóló ajánlást: a vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése. Az Operatív Törzs döntése alapján valamennyi felügyelő és javító pedagógus számára védőkesztyűt biztosítanak a dolgozatok biztonságos kezeléséhez.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában