városunk értékei

2020.10.28. 17:33

Óvodafejlesztés: bokrétaünnepséget tartottak a Nádsíp utcán

Igény van egyházi fenntartású intézményekre, a tervek szerint egy év alatt befejezik a debreceni beruházás munkálatait.

MP

Fotó: Molnár Péter

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának köszönhetően állami támogatással országszerte 66 óvoda épül, illetve újul meg. Hazánk valamennyi régiójában zajlanak beruházások. A cívisvárosban a Nádsíp utcán kap helyet új óvoda a programnak köszönhetően. A munkálatok júniusban kezdődtek, az alapkőletételt azonban nem ünnepelhették közösen az érintettek a koronavírus-járvány miatt. A beruházás most az épület szerkezetkész szakaszába érkezett, ennek kapcsán bokrétaünnepséget tartottak szerdán.

Fotó: Molnár Péter

Testi, lelki fejlődés

Fotó: Molnár Péter

Soltész Miklós, a Miniszerelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára az eseményen hangsúlyozta, a gyermekek megóvását a családtámogatási, és az óvodaprogramokkal egyaránt segítik. – Az elmúlt tíz évben mintegy 16 ezer új óvodai férőhely jött létre a kormányzati döntéseknek köszönhetően. A gyermekek védelmével kapcsolatban azonban fontos az is, hogy a teremtett világ természetes rendjének fenntartása érdekében mindent megtegyünk. Az egyház óvodai programja magába foglalja az értékek továbbadását is – emlékeztetett az államtitkár.

 

Fotó: Molnár Péter

Kósa Lajos országgyűlési képviselő felelevenítette a harminc éve történt rendszerváltás idején működő rendszer álláspontját. Elmondta: a kommunista diktatúra bukásának idején a magyar oktatás jelentős része állami kézben volt, az egyházak aligha kaptak szerepet akkor az intézmények fenntartásában. – Mostanra sok eredményt értünk el összefogással, de a küzdelmet nem lehet abbahagyni, a gyermekek jövőjét biztosítanunk kell – mondta.

Fókuszban az értékek

Fotó: Molnár Péter

Jelenleg 7100 férőhely van egyházközségi, egyházmegyei és egyházkerületi fenntartású óvodákban, a programnak köszönhetően pedig várhatóan 3200 férőhellyel és mintegy 500 új munkahellyel bővülhet a rendszer a jövőben. Debrecenben a fejlődő Nyugati Ipari Park közelében, a Fészek lakópark mellett kaphat helyet egy új, négy csoportszobás, mintegy száz gyermek befogadására kész, 844 négyzetméteres modern óvoda, amely fenntartását a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség biztosítja.

– Feltör a Nagysándor-telep – jegyezte meg ünnepi beszédében Széles Diána. Az alpolgármester hangsúlyozta, az elmúlt időszakban cselekvő gyülekezet alakult ki a város ezen részében.

– Szülőként, gyakorló édesanyaként is elmondhatom, hogy a református fenntartású intézmények nem csupán gyermekmegőrzőként működnek, ezekben az oktatási intézményekben olyan nevelés folyik, amely Debrecen értékeit is előtérbe helyezik, valamint a nemzeti identitást is erősítik. A cívisvárost annak idején cselekvő emberek hozták létre azért, hogy megmutassák, képesek az emberekből várat építeni. A gyermekeink azok, akik tovább vihetik eleink példáját – tette hozzá.

Az ünnepségen áldást kért az épülő intézményre dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában