zöld fejlesztés

2020.10.25. 12:50

Mielőtt a jószágot behajtották, a tanösvényt megnyitották

Mindez Hortobágyon történt, ahol Jakab Ádám polgármester átadta a nagyközönségnek azt a két részből álló természetismereti tanösvényt, amelynek hosszabbik részét vízen csónakkal, míg egy rövidebb parti szakaszát szárazon, gyalogosan lehet bejárni.

Fotó: Zöld Kör

A falu első embere Kilenclyukú híd tövében tartott köszöntőjében kiemelte, hogy a tanösvénnyel az önkormányzat is megjelenik ökoturisztikai szolgáltatóként a nemzeti park mellett a Hortobágyon, amelyhez előbb a folyó azon szakaszát nyilvánították helyi jelentőségű természetvédelmi területté, amelyen a tanösvény is kialakításra került – írja a Zöld Kör.

Fotó: Zöld Kör

A fejlesztéshez a forrást az Európai Unió Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programja biztosította a romániai Szalacs községgel közös „Hídtól-hídig” elnevezésű projektje révén. A projket keretében év végéig a falu közvilágítási hálózata is megújul, amellyel minimalizálják fényszennyezést, valamint egy a Hortobágy folyó élővilágát bemutató állandó kiállítás is nyílik a falu közepén, amely egyben az átadott tanösvény kiinduló pontja is lesz egyben.

Fotó: Zöld Kör

A köszöntőt követően Szabó Tünde természetvédelmi mérnök – a tanösvény kialakításában közreműködő szakértő – mutatta be röviden a tanösvényt a megjelenteknek. Így kiderült, hogy a tanösvény …. méter hosszúságú vízi szakaszának úszóbójákkal kijelölt 12 állomását előzetes egyeztetéssel, motorcsónakkal, vagy saját kenuval lehet bejárni. A szárazföldi szakasz 9 állomása önállóan, vagy szintén előzetes egyeztetéssel túravezetővel bejárható és a folyópart falu melletti szakaszán a Kilenclyukú hídtól északra, a vasúti hídig. Többnyire madárvédelmi berendezéseket, valamint néhány jellegzetes élőhelyet érintve és bemutatva. A tansövény egy 20 oldalas és több nyelven kiadott vezetőfüzet vagy QR kóddal elérhető prospektus honlap segítségével bejárható egyénileg.

Fotó: Zöld Kör

Az ünnepélyes hangulatú megnyitó a Zöld Kör öko-játszóházával, a debreceni Kuckó Művésztanya komédiájával folytatódott és Orosz János pusztai egytálétel bemutatójával zárult, hogy ezt követően átadják a terepet a 14 órakor érkező lábasjószágnak és hajtóiknak, amelyre a derült időnek köszönhetően több száz érdeklődő kíváncsi volt.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában