először magyarországon

2020.10.15. 16:27

Hét embert már remdesivirrel kezelnek, valamennyien jól vannak

A vizsgálatok megerősítették azt a tényt, hogy a gyógyszer valóban hatásos lehet a Covid-betegség kezelésére.

Fotó: Matey István

Debrecenben hétfőn kezdték meg a remdesivir készítmény klinikai vizsgálatát betegek bevonásával, ennek részleteiről tartott sajtótájékoztatót Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Infektológiai Klinika megbízott igazgatója csütörtökön.

– A Debreceni Egyetem Infektológiai Klinikáján döntően a Covid-pozitív betegeket kezeljük, ide elsősorban azok a középsúlyos és súlyos tüdőgyulladásban szenvedő esetek kerülnek, akik még lélegeztetésre nem szorulnak, de csak néhány nap választja el őket attól, hogy lélegeztetőgépre kerüljenek. Magának a remdesivir-vizsgálatnak az egyik célja a biztonságossági kritériumok igazolásán és kimutatásán túl, hogy a hatásosság néhány paraméterét tudjuk bemutatni és igazolni – tudatta Várkonyi István. Az infektológus rámutatott, a remdesivir készítményt korábban is alkalmazták már Magyarországon egy klinikai vizsgálat keretében kisebb betegszámon a Debreceni Egyetemen, a Dél-pesti Centrumkórházban, illetve a Semmelweis Egyetemen.

– Infektológusként a remdesivir készítményt már ismertem, eredetileg az ebola kezelésére fejlesztettek ki. Maga a készítmény egy nem specifikus polimeráz gátló, ami azt jelenti, hogy több egyszálú RNS-vírusnak is képes a szaporodását gátolni. A három nappal ezelőtt leközölt klinikai vizsgálati riportban

„a nemzetközi adatok még tovább erősítették azt a tényt, hogy a remdesivir valóban hatásos lehet a Covid-betegség kezelésére.”

A debreceni vizsgálat során a hétfői napon kettő, majd ezt követően még két beteget vontunk be, ebben a pillanatban már a hetedik páciensünknek csöpög az infúzió, valamennyien jól vannak – mondta Várkonyi István.

Fotó: Matey István

Csak a kórházban

A betegek között középkorú férfiak és nők is vannak, akik súlyos tüdőgyulladással fekszenek a Debreceni Egyetem Infektológiai Klinikáján.

A remdesivir egy 100 milligrammos infúziós készítmény, mely kizárólag kórházi körülmények között adható.

– Ezt a 100 milligrammos töltődózist az első napon 200 milligrammal indítjuk el, majd az ezt követő napokon további 100 milligrammos dózisban kapja a beteg, a kezelés öt-tíz napig lehetséges, a beteg állapotától függően. Van, akinél már rövid időn belül látjuk a változást, de ezt ilyenkor még nem tudjuk eldönteni, hogy ez a betegség természetes lefolyásából, az egyéb kiegészítő kezelésből – például az oxigén adásából, az antibiotikum kezelésből –, vagy nyilvánvalóan az elsődleges vírusellenes hatásból adódik – mutatott rá klinika igazgatója. Várkonyi István arra is kitért, a legfontosabb klinikai vizsgálati végpont magának a mellékhatásprofilnak a megismerése, a nem kívánatos események rögzítése. Jelenleg egyik betegüknél sem tapasztaltak mellékhatást. Kétezer magyarországi beteget vonnak be a vizsgálatba.

A vizsgálat több országos centrumban zajlik: mind a négy orvosegyetemen, illetve további két intézetben és a Szent János Kórházban.

– A gyógyszer jelenleg infúziós készítmény formájában létezik, szájon át nem alkalmazható. Ez egy nem minden betegcsoporton hatásos, és nem minden időben adható gyógyszer.

„Csak és kizárólag azoknak van szükségük remdesivirre, akik középsúlyos, súlyos betegséggel kerülnek be az egészségügyi ellátó intézménybe”

– hangsúlyozta Várkonyi István.

Hozzátette: – A vírusellenes készítmények az akut vírusbetegségek esetén kizárólag csak akkor működnek, ha a tünetek megjelenését követően 3-5-7-10 napon belül adagoljuk, hiszen akkorra épül fel maga az elsődleges vírusfertőzés. Egy 21 napja Covid-pozitív betegnél teljesen értelmetlen és felesleges ezt a gyógyszert használni. A jelenlegi tudásunk szerint annál a betegnél érünk el vele igazán átütő eredményt, akinek minél hamarabb adjuk – mondta az infektológus.

Fotó: Matey István

Várkonyi István elmondta, a legutóbbi közlemények szerint jelentősen csökkentheti a halálozás arányát a remdesivir, ha időben és a megfelelő betegcsoporton alkalmazzák. – Ez nem csodaszer, a vírusellenes kezelés csak az egyik pillére ezeknek a súlyos állapotú betegek kezelésében, nagyon fontos a teljes egészségügyi infrastruktúra, szükség esetén a kiegészítő lélegeztetés, az oxigénterápia mellett a két-három hétig lélegeztetett betegeknél a megfelelő antibiotikumok használata, amik a szövődmények kezelésére szolgálnak, illetve a citokinvihar kezelése. Nagyon sok aspektusa van a betegek kezelésének, annak csak egy része az általunk, infektológusok által preferált vírusellenes kezelés – hangsúlyozta.

A Debreceni Egyetemen is több klinikai vizsgálat zajlik. – Több olyan vizsgálati készítmény áll még engedélyezés alatt, amik véleményem szerint a leghatékonyabb non specifikus polimeráz gátlókat jelentik. Jelenleg előkészítés alatt áll nálunk egy kisebb sofosbuvirral – a hepatitis C betegek kezelésére alkalmazott – történő kezelés is, ez még csak az előkészítés stádiumában van – tudatta Várkonyi István.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában