ők Debrecen kiváló pedagógusai

2020.10.27. 11:30

A gyerekek szeretete nélkül nem menne

Nagyné Harangi Ilona, Szegedi József és Perjéssyné Vályi Judit Ágnes lettek Debrecen kiváló pedagógusai.

Fotó: Miskolczi János-archív

Ünnepi közgyűlés keretében múlt hét csütörtökön adta át Debrecen önkormányzata többek között a Kiváló Pedagógus címeket. Elsőként Nagyné Harangi Ilona vehette át a kitüntetést, aki pályája kezdete óta a Sinay Miklós Utcai Óvodában dolgozik óvodapedagógusként, 1999 óta az intézmény vezetője.

Nagyné Harangi Ilonában egészen fiatalon, még az általános iskolai évek alatt fogalmazódott meg, hogy kisgyermekek nevelésével szeretne foglalkozni.

„Soha nem volt az életemben az eltelt több évtized alatt olyan pillanat, amikor megbántam vagy megkérdőjeleztem volna azt, hogy óvodapedagógus lettem.”

Úgy érzem, a Sinay Miklós Utcai Óvodába engem akkor vártak, szeretettel fogadtak, valóban rövid idő alatt otthonra leltem itt – mondta a Naplónak a kitüntetett óvodapedagógus. – Mindig megtartott a pályán az elhivatottság, a lényeg változatlan: a gyermek szeretete, a kíváncsiság, a nyitottság a gyermeki lélek, a családok és a világ működése felé. Elhivatottságból és szeretetből választja az ember ezt pályát, ahhoz, hogy egy munkahelyen megmaradjon és ne szürküljön el, egyfajta nyitottság kell. Ha az ember nem találja meg az újat, és nem nyitott akár a szakma, akár az élet dolgai felé, egy idő után megrekedhet. Amíg a belső érdeklődés, a gyermeki kíváncsiság hajtja az embert, addig tudunk szeretettel, nyugalommal élményt adni a gyerekeknek és a felnőtteknek – vallja Nagyné Harangi Ilona.

Az óvodapedagógus hitelesen közvetíti, hogy a néphagyományok megélése, a magyar kulturális értékek átörökítése a gyermeki személyiség kibontakoztatásának egyik forrása. Megálmodója és alkotó részese az óvoda Napról napra pedagógiai programjának, valamint a nevelőtestület 8 kötetes, néprajzi kiadványsorozatának. A néphagyományok ápolása már természetes része az életének és közösségnek is. Több mint 20 évvel ezelőtt indult el a magyar hagyományok, a néprajzi örökség mélyebb megismerése a közösség részéről is, rengeteg szakemberrel, mesterrel ismerkedtek meg Debrecenben.

– Olyan ritka nevelőtestületünk van, melynek tagjai tisztelik és értik a gyermeki személyiséget. Fontos, hogy a szülőkkel folyamatos együttműködés legyen a mindennapokban. Tisztában vagyunk azzal, ők a legféltettebb kincsüket, a gyermeküket hozzák hozzánk, mi azon vagyunk, hogy ezt a bizalmat úgy szolgáljuk meg, amikor a gyermek három vagy négy év múlva továbbmegy az élete következő állomásába, az iskolába, akkor az otthon melege továbbkísérje – fogalmazott az intézményvezető, aki az elismerés kapcsán azt mondta, bár az ő neve van fókuszban, ez egy közösségnek szól.

Folyamatosan fejlődni kell

Kiváló pedagógus lett Szegedi József villamosmérnök, okleveles mérnöktanár, mérnökinformatikus. A műszaki főiskola elvégzése után az iparban helyezkedett el, 2010 óta pedig a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikum tanára.

Szegedi József | Fotó: Miskolczi János-archív

– Azt gondolom, hogy műszaki tantárgyakat csak úgy lehetne tanítani, ha hosszú évek, évtizedek szakmai tapasztalata van a tanárnak, évekig dolgozott a versenyszférában azon a szakterületen, amelyet tanít – fogalmazott Szegedi József, aki a villamosipar és elektronika ágazati tárgyak elméleti oktatásában vesz részt nappali és felnőtt-tagozaton egyaránt. – Mottóm: „Tudni kell a tananyagot, és szeretni kell a diákot!” Elsődleges az, hogy a diák ne azt érezze, a tankönyvből hall vissza valamit. A tankönyvi jegyzet arra való, hogy a tanuló otthon tudjon készülni belőle, a tanítási órák pedig arra, hogy felkeltsük az érdeklődést, rávilágítsunk a szakma szépségére, nehézségére. Ez nem megy úgy, ha csak a tankönyvet látja az ember. Folyamatosan tanulni és fejlődni kell, ott kell lenni az iskola mellett az termelésben, a vállalati életben – véli a kitüntetett mérnöktanár.

Az utóbbi nyolc évben a tehetséggondozás és versenyeztetés területén – a debreceni duális képzőhelyekkel összefogva – kiemelkedő eredményeket ért el tanítványaival, négyszer volt országos első helyezett diákja tíz év alatt.

– Akik fogékonyak vagy motiváltabbak, ők együtt tanulnak, együtt készülnek velem az órákon. A versenyeken való jó szereplés egy közös munkának az eredménye – beszélt a sikerhez vezető útról Szegedi József, aki arra is kitért, milyen érzés volt átvenni a Kiváló Pedagógus címet.

„Az ember mindig örül, ha felfigyelnek rá, elismerik a munkáját. Ez megerősíti az embert, hogy jó úton jár, van értelme annak, amit csinál.”

A családdal együtt

Debrecen közgyűlése Perjéssyné Vályi Judit Ágnes, a Mesekert Óvoda óvodapedagógusának munkáját is elismerte. Perjéssyné Vályi Judit Ágnes 1984-ben szerzett óvodapedagógusi diplomát, és jelenlegi munkahelyének jogelődjében, a Jánosi Utcai Napköziotthonos Óvodában állt munkába. 2000-től látja el az intézményvezető-helyettesi feladatokat is.

Perjéssyné Vályi Judit Ágnes | Fotó: Miskolczi János-archív

– Soha nem bántam meg ezt a döntést, egy nagyon szép hivatást választottam. A gyermekeim születése után már munkaközösség-vezetői feladatot kaptam, amit nagyon szívesen és lelkesen végeztem, 2000-ben kezdtem az óvodavezető-helyettesi munkát az óvodapedagógusi munka mellett – mondta a Naplónak Perjéssyné Vályi Judit Ágnes.

Több mint 30 éves szakmai munkája alatt többször volt óvodapedagógusok mentora. Szakmai kompetenciáinak bővítése érdekében több szakvizsgát szerzett. Számos sikeres pályázat írója, ezáltal is segíti az óvoda szakmai és tárgyi feltételeinek bővítését. A 36 év alatt – amit eddig a pályán eltöltött – a feladatrendszer ugyan bővült, mindig a kor követelményeihez igazodik munkájuk, ugyanakkor a szemléletben nincs változás.

– Nagy szeretettel, odafigyeléssel, megértéssel, toleranciával kell a gyermekekhez és a kollégákhoz is fordulnunk. Az elkötelezettség nagyon fontos, bármilyen jellegű feladatokról legyen szó, hiszen nemcsak a csoportok feladatok, hanem különböző rendezvények szervezése is hozzátartozik a munkánkhoz.

„A családdal együtt neveljük a gyermekeket, ez a magas fokú együttműködés nagyon fontos számomra”

– vallja a kitüntetett óvodapedagógus, aki szerint családja támogatása nélkül nem menne a rengeteg feladat elvégzése.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában