fotókkal

2020.09.20. 18:36

A belvárosi bontások ellen tiltakoztak a debreceni városvédők

A régi polgár-, illetve cívisházak pusztulása miatt tartott csendes demonstrációt a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület vasárnap délután, a Garai utcában.

MP

Fotó: Molnár Péter

A mintegy negyven – egyesületi tag és szimpatizáló – résztvevővel megrendezett felvonuláson Karácsonyi György elnök elöljáróban arra emlékeztetett, hogy legutóbb még az 1990-es évek végén, az egyik bevásárlóközpont létesítésének körülményei ellen tiltakozva vonultak az utcára. Nem jellemző tehát rájuk a gyakori utcai tüntetés, most azonban egy hosszú folyamat váltotta ki belőlük ezt.

Vasárnap ezúttal az egykori jellegzetes debreceni lakóházak régóta tartó lebontása miatt döntöttek az utcai akciójuk mellett. Az örökségvédelmi napokhoz kapcsolódva, ahhoz a házhoz szervezték az összejövetelt, amelyik szintén megkapta a bontási engedélyt.

A városvédők azt szeretnék elérni, hogy legalább a homlokzatát hagyják meg, hogy a hajdani Debrecent idéző utcakép ne torzuljon.

Karácsonyi György beszélt arról is, hogy hasonló esetekben nem minden háztulajdonos tudja fenntartani a régi ingatlanát, ugyanakkor sok vevőnek, beruházónak a minél nagyobb haszon érdekében az az érdeke és a célja, hogy egy ház helyére soklakásos társasházat építsen. Az elnök úgy véli, hogy mivel az önkormányzatnak nincsen igazából ráhatása a magántulajdonú házak megmaradására, ezen feltétlenül változtatni kellene.

Karácsonyi György | Fotó: Molnár Péter

Hallhattak a megmozdulás résztvevői arról is, hogy jelenleg megközelítőleg 250 ház tartozik a helyi védettségű lakóépületek körébe, ennél azonban – mutatott rá Karácsonyi György – sokkal többet kellene védetté tenni. Ennek a folyamata elkezdődött a városvezetés és az egyesület között, ám sajnos nagyon lassú és költséges. Az egyesület a szükséges szakértői vélemények sok százezres kiadásait nem tudja vállalni.

Az elnök szerint ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy az egyéni magánérdekeken túl a közösségi érdekek is érvényesülhessenek. Lennie kell olyan szabályozásának az önkormányzatnak, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben a közösségi érdekek (például az utcakép és a forgalomszint megmaradása) is érvényesüljenek.

A Garai utcai, vasárnap délutáni demonstráció megható színfoltja volt, amikor több lakó is felajánlotta a résztvevőknek, hogy megtekinthessék az otthonaikat, s emellett a házaik történeteiről is beszéltek. Ennek köszönhetően a néhai Kiss Tamás költő volt lakóépületét is megcsodálhatták az érdeklődők, és kinyílt a kapuja egy másik olyan háznak is, amelyikre bontási engedélyt kértek a tulajdonosaik.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában