Közgyűlés

2020.09.24. 13:35

Szigorítanak Debrecenben

Szigorítják a maszkviselés kötelezettségét a debreceni tömegközlekedési eszközökön a közgyűlés csütörtöki döntésének értelmében; aszerint négyezer forintra büntethető, aki figyelmeztetés után sem veszi fel a védőeszközt.

Fotó: Matey István

Madarasi István (MSZP) képviselő javaslatára a szabálytalankodók némi türelmi időt kapnak: ha a helyszínen nem tudják rendezni, három munkanapon belül befizethetik az összeget, ezen túl azonban a büntetés mértéke 5 ezer, 15-60 nap között 15 ezer, majd 60 nap után 20 ezer forint lesz.

Széles Diána alpolgármester arról számolt be, hogy az önkormányzati fenntartású óvodák valamennyi csoportszobáját ellátják lázmérővel, így – szigorú feltételek közt – megoldják, hogy ne a kapuban kelljen átadni a gyerekeket október elsejétől.

Sürgősségi indítványként került a képviselők elé a testület csütörtöki ülésén a 33-as főút átépítéséhez kapcsolódó tervek felhasználási jogának ingyenes átengedése a NIF Zrt. részére. A Bem tér – Nyíl utca – Füredi út csomópont régóta esedékes fejlesztését a NIF végzi, a tervek birtokában elindíthatja a közbeszerzési eljárást.

Hitel

A város 1,4 milliárd forintos hitelfelvétele kapcsán Papp László polgármester számos intézkedésről számolt be mind az önkormányzat, mind a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. (DV) részéről, melyekkel enyhíteni igyekeznek a járványhelyzet miatti gazdasági károkat. Mint elmondta, elsősorban a beruházásokhoz, támogatásokhoz, valamint a városüzemeltetési kiadásokhoz nyúlt hozzá az önkormányzat, utóbbiaknál lényegében a betervezett pluszfeladatokat nem végzi el. Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen Egyesület) érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy elindították a folyamatot, a hitelfelvételhez többek közt engedélyt kell kérni a Pénzügyminisztériumtól.

Szűcs László, a városháza gazdálkodási főosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy helyi iparűzési adóból mostanáig 14,1 milliárd forint folyt be, a szeptember 30-i határidőig még mintegy 1 milliárd forintot várnak, az év eleji terv 17,7 milliárd forint volt, és a decemberi feltöltés elmaradása miatt 2,5 milliárd forintnyi kieséssel számolnak.

Nem kértek többlettámogatást

Gondola Zsolt elismerte Debrecen törekvéseit a pénzügyi egyensúly megtartására, de úgy vélte, fennáll a veszély, hogy a hitelt maga előtt fogja görgetni, és elindul egy olyan spirál, amiből a város nem fog tudni kijönni. – Talán van még olyan tartaléka a költségvetésnek, ami kiválthatja a hitelt, ha nem is az egész összeget, de valamennyit, csak minél kevesebbet kelljen felvenni! A cégeknél és a nem kötelező feladatoknál még tovább kéne söpörni a padlást – tette hozzá.

Madarasi István egyetértett abban, hogy a város költségvetése stabil, de ő újragondolná bizonyos beruházások halasztását, vagy akár elmaradását. – Nem szavazom meg az előterjesztést, mert úgy érzem, a városüzemeltetéshez nyúlunk leghamarabb hozzá, csakhogy annak a szintjéből nem engedhetünk, hiszen ez az, ami a lakosokat közvetlenül érinti! – hangsúlyozta.

Barcsa Lajos alpolgármester emlékeztetett rá, a város cégei számtalan intézkedést hoztak azért, hogy a bevételkiesésük ellenére ne kelljen az önkormányzattól többlettámogatást kérniük. Elmondta, legutóbb a Nagyerdei Kultúrpark vezetőjével egyeztetett, és úgy tűnik, a több hónapnyi zárva tartás ellenére többlettámogatási nélkül át tudják vészelni az évet.

Inkubátorház nem

Kőszeghy Csanád Ábel (független) felidézte, mióta képviselő, mindig hitelfelvétel-ellenes volt, de úgy gondolja, ez most nagyon speciális helyzet; szerinte ha az élet visszaáll a normál működésre, „simán” ki tudja gazdálkodni Debrecen a hitelt.

Papp László elmondta, a Bem tér fejlesztését átütemezték a 2021-2027-es európai uniós ciklusra, így az arra megszerzett 300 millió forintos támogatást átfordítják a Tócóvölgy, a Tócóskert és az Újkert „Zöld város” programjaira. „Szívfájdalom nélkül” elengedik a Sas utcai inkubátorház megépítését, mert az nem létfontosságú. Az erre tervezett 1,4 milliárd forintot két másik, nagyon fontos beruházásra használja fel az önkormányzat: kiegészíti a Kishegyesi út felújítását, bevállalva egy teljes közműhálózat rekonstrukciót, illetve megépíti a Sas utcai mélygarázst, amellett felújítja a városháza épületének hátsó részét is.

Végül a hitel felvételét 28 igen és 8 nem szavazattal fogadták el a képviselők.

Eredményes működés

A testület elé került a DV 2019. évi és 2020 első félévi pénzügyi beszámolója is. Mint a polgármester kifejtette, 2019-et optimizmus, bővülés, növekedés jellemezte, a holding vezetése minden olyan lehetőséget kihasznált, mely a cégcsoport eredménytermelő képességét növelte. A 2019 évi adózás előtti eredmény 2,9 milliárd forint volt úgy, hogy a rezsicsökkentésnek és a központi árszabályozásnak köszönhetően a közműszolgáltatási árak alapvetően be lettek fagyasztva. A városvezető kiemelte, az eredményhez jelentősen hozzájárult a Déli Ipari Park beindulása.

Ingatlanügyekről is döntött a testület. A Pallag központjában lévő, 6 pályával rendelkező, jelenleg használaton kívüli teniszcentrum a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. ingyenes hasznosításába kerül, míg a Monti ezredes utca 3. szám alatti pincehelyiséget a Fiatalok Szövetsége az Egészséges Jövőért Közhasznú Sportegyesület fogja működtetni, itt, ahogyan eddig is, a súlyemelő utánpótlás képzése zajlik.

Nagy értékű ingatlan, alacsony lakbér

A Hatvani István utca egyik ingatlanját – mely Debrecen frekventált területén található – árverés útján kívánja értékesíteni az önkormányzat. Az előterjesztés szerint az ingatlanforgalmi szakértők mintegy 64 millió forintra értékelték azt.

A telken álló épületet, mint önkormányzati bérlakást egy 3 fős család bérleti jogviszony folytatás címén lakja. A nyugdíjas bérlőkkel együtt lakóként gyermekük van megjelölve. A bérlők, mint 2001. április 1. előtti szerződéssel rendelkező, úgynevezett régi bérlői körbe tartozók, a piaci ár töredékét fizetik a bérleményért. A polgármester elmondta, hogy ez a konstrukció nem előnyös az önkormányzatnak, és akár évtizedekig is fennállhat ez az állapot, ezért inkább eladnák a nagy értékű, de stratégiailag nem jelentős ingatlant. Előzetesen nyilatkoztatták a bérlőket, akik bizonyos feltételekkel elfogadják az értékesítést, a vevőnek pedig majd velük kell megegyeznie. Ellenzéki képviselők felvetésére, miszerint az idős lakók kiszolgáltatottá válhatnak egy vásárlóként jelentkező vállalkozónak, Papp László azt mondta, éppen a bérlők vannak előnyös helyzetben.

– Az ingatlan értékesítésének hosszú előélete van. Korábban már megpróbáltuk őket elhelyeznei, de soha nem sikerült megfelelő csere ingatlant biztosítani, vagy más miatt nem érte meg az önkormányzatnak. Ha most nem tudnak megegyezni a vásárlóval, meghiúsul az ügylet – fejtette ki.

SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában