márciusban rosszabb volt

2020.09.17. 07:30

Az emberek nem rohamozzák a patikákat, nem alakult ki pánik

A megkérdezett gyógyszerészek szerint sokkal tudatosabban vásárolnak az emberek.

Fotó: Illusztráció / Kiss Annamarie

Az utóbbi pár hétben újra megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma hazánkban. Egyelőre nincsenek olyan szigorú intézkedések, mint a márciusban kezdődő pandémia idején, azonban az adatok egyre inkább riasztóbbnak tűnnek. Több eseményt már visszamondtak, de jelenleg nincs szó olyan mértékű bezárkózásról, mint tavasszal. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az emberek nem rohamozzák pánikszerűen a boltokat, illetve a gyógyszertárakat sem. A Napló az utóbbival kapcsolatos tapasztalatoknak járt utána hétfő délelőtt.

Nincs pánik

– Nincs meg az a felvásárlási láz, mint ami márciusban volt – válaszolta Csuka Ildikó gyógyszerész, arra a kérdésre, hogy van-e különbség a tavaszi és az őszi járványügyi helyzet között. Hozzátette, vásárolnak vitaminokat az emberek, de az iskolakezdés miatt főleg a gyerekeknek. Szerinte a márciusban tapasztalható pánikszerű vásárlás egyáltalán nem jellemző.

„Tavasszal a betegek kint álltak az üzlet előtt, és óriási mennyiséget vásároltak vitaminokból, immunerősítőkből, fájdalomcsillapítókból hosszabb időre betárazva”

– hangsúlyozta. Elmondta, az emberek komolyan veszik a helyzetet, de nem tapasztalható az az ijedtség és gyógyszerbetárazás, mint a tavaszi időszakban. Hasonló helyzetről számolt be dr. Farkas Gabriella gyógyszerész is. – Márciusban volt egy nagy háromhetes roham, amikor sokan a háromhavi gyógyszerüket felvásárolták – mondta. Hozzáfűzte, most nem látni ilyen forgalmat. Kifejtette, a maszkot vásárolják, de azt is egyesével, valamint a gumikesztyűt sem viszik úgy, mint tavasszal.

„Megnyugodtak az emberek, talán tudatosabban is vásárolnak”

– tette hozzá. Mindkét gyógyszerész megerősítette, hogy a tavaszi időszakhoz képest jelenleg szó sincs arról, hogy kifogynának a készletek.

Körültekintőbb vásárlók

Az előbbiekkel megegyező tapasztalatokról számolt be Szigetiné Magyari Annamária gyógyszerész is. – Márciusban felvásárlási hullám volt, mindenki kereste a vitaminokat, az emberek elkezdték kiváltani a háromhavi gyógyszer­adagjukat – emelte ki. Megjegyezte, amikor tavasszal csökkent a készlet, akkor sokan elkezdték a vitaminokat, a havi gyógyszereket, lázcsillapítókat vásárolni. Jelenleg azonban nincs arról szó, hogy három hónapra előre kiváltják az orvosságokat. Most nincs kifogyóban a készlet, de az emberek nem pánikolnak, inkább csak vitaminokat, cinket vesznek. Ezenkívül a kézfertőtlenítőket sem vásárolják már olyan mennyiségben, mint tavasszal.

„Megfontoltabb vásárlást látunk, nincs pánik”

– jelentette ki. Szigetiné Magyari Annamária szerint az emberek sokkal jobban átgondolják, mire van szükség otthon. Hasonló véleményen volt Tárkányi Balázs gyógyszerész. – Jelenleg nem érezzük, hogy nagyobb lenne a felvásárlás – válaszolta. A szakemberekkel megegyező helyzetről beszélt egy vásárló, Burai Zsolt is. Elmondta, ő a tavaszi időszakban nem tárazott be az orvosságokból, így most sem fogja ezt tenni.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában