Mesélő helytörténet

2020.08.18. 11:35

Ufólámpák, a 22 emeletes építése, nagyerdei kempingezés – Debrecen képes hírei 1970 augusztusából

Az Erzsébet utcán az ötödik kilencemeletes lakóház belső és külső vakolási munkáit végezte Helmeczi József kőművesbrigádja.

Fotó: Napló-archív

A Petőfi téri 22 emeletes toronyház alapozása, a Loki győri meccse, a Fényes udvari lakótelep építésének előkészítése, valamint természetesen a virágkarnevál is fontos hírként szerepelt az 50 évvel ezelőtti Naplóban. A hajdú-bihari lap 1970 augusztusában megjelent számai egyebek mellett riportot közöltek a Bethlen Gábor (mai Segner) téri kocsmából és Kisállomásról, valamint a Nagyállomáson tapasztalható tömegjelenetekről.

 

Modernebb, kulturáltabb körülmények

A képes összeállításokból megtudhatták az olvasók, hogy az Árpád téren helyükre kerültek a 18 méter fénymagasságú oszlopfejlámpák (azaz a dizájnos „ufólámpák”), s az oszlopfejekben 8-8 nagy teljesítményű higanygőzlámpa volt. Akkor zajlott az ottani új út alatti csatornaszakasz

bekötése is.

A cikkek szerint az Erzsébet utcán már az ötödik kilencemeletes lakóház belső és külső vakolási munkáit végezte Helmeczi József kőművesbrigádja. A külső homlokzati munkákat pedig újonnan vásárolt állványszerkezet segítette, mely biztonságos munkát, jó minőséget garantált.

A felszabadulás óta Hajdú-Biharban 50 ezer új lakás épült – tájékoztatott 1970 augusztusának második felében a Napló. „Modernebb, kulturáltabb körülményeket biztosító lakások ezek, mint a régiek voltak. S mind nagyobb az építés üteme: egyik évről a másikra egész lakótelepet emelnek a munkás kezek.” A tudósításhoz mellékelt képen „Debrecen legújabb városrészének, az Erzsébet utcai lakótelep impozáns épületei” csodálhatók meg

Gondtalan pihenés, napozás

Nyaraló munkások a kohászüdülőben
Fotó: Napló-archív

A beruházásokról beszámoló, akkori cikkek sorát gyarapította az az anyag is, amely arról tájékoztatott, hogy megkezdődött a Munkácsy utcában a csatornaépítés. E munka fontos része volt a Dobozi lakótelep építése második ütemének. Ugyanis a Tanács (ma Víztorony) utcától keletre, a régi temető helyén a következő években több mint 1300 lakást építettek, s ezek közművesítésének alaphálózatát előre el kellett készíteni.

Nem maradtak ki az 1970 augusztusi Naplóból a munka után jól megérdemelt pihenés hírei sem. A kereken fél évszázaddal ezelőtti újságokat lapozgatva felidézhetjük azt is, hogy „évről évre mind többen, tíz- és tízezrek élvezik a kedvezményes szakszervezeti üdültetés előnyeit, töltik megérdemelt pihenésüket üdülőkben”. A tudósítás képaláírása úgy fogalmazott, hogy „gondtalanul pihennek, napoznak, szórakoznak a dolgozók a kohászüdülőben”. Megjelent kép a nagyerdei kemping medencéjében ücsörgőkről, a hajdúszoboszlói Béke SZOT-üdülő gyógyfürdőjéről, a hortobágyi Kilenclyukú hídról, valamint természetesen a virágkarneválról is, melyet a minap elevenítettünk fel a Naplóban és a HAON-on.

Az 50 évvel ezelőtti Hortobágy és a Kilenclyukú híd látképe a Hajdú-bihari Napló korabeli számában
Fotó: Napló-archív

„Tóth öklöz Vasvári elől”

Nem maradtak el a sporthírek se, akkor zajlott például a nemzetközi zárttéri repülőmodellező Hajdú Kupa a Kossuth-egyetemen, és 18 ezer néző előtt tartották meg a a nemzetközi motorversenyt, amelyen a lengyel Kowalowski győzött. A Loki a Rába-parton vendégszerepelt (a mellékelt fotón a kitűnően védő Tóth öklöz Vasvári elől), ám 0–2-ről csak javítani tudott. A végeredmény: Győri MÁV Dac – DVSC: 2–1 (1–0).

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában