életet menthet

2020.08.29. 16:00

Megcsappant a hazai vérkészlet

Az OVSZ csak a halaszthatatlan beavatkozásokhoz biztosítja a vérkészít­ményeket.

20200727 Zalaegerszeg Véradó hét véradás Véradás retró hangulatban Képen: Szabó László véradás közben és Varga Erika asszisztens Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: MW-archív

A koronavírus-járvány, a nyári szabadságolások, valamint a hosszú hétvége miatt csökkent a hazai vérkészlet.

Ezért mindaddig, amíg a vér­adások száma újra elégséges nem lesz, kizárólag halaszthatatlan beavatkozásokhoz tudnak vérkészítményeket biztosítani – tájékoztatta az Országos Vér­ellátó Szolgálat (OVSZ) hétfőn az MTI-t. Emlékeztettek arra, hogy a véradók adománya a betegeknek a gyógyulást, gyakran a túlélést, az életben maradást jelenti.

Egy ember három életet ment

– Ma még mindig nincs olyan anyag, amivel a vért helyettesíteni lehetne, ezért a véradás nélkülözhetetlen a kórházban fekvő betegek számára.

„A levett vért a feldolgozáskor három alkotóelemre bontják, így egy véradó három beteg életén tud segíteni.”

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre a vér, szükséges minél több véradót szerveznünk – mondta el a Napló érdeklődésére Szatmári Margit, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervező koordinátora. Hangsúlyozta: legfőbb feladatuk az, hogy egyenletes és biztonságos legyen a vérkészlet mennyisége és szintje, ezért lehetőség szerint minél gyakrabban szerveznek vér­adásokat.

Szatmári Margit felidézte, hogy a koronavírus-járvány kezdete az ő munkájukat is megnehezítette. Kevesebben adtak vért, ugyanis a pandémia miatt sorra bezártak azok az intézmények, melyek jellemzően a véradások helyszínéül szolgáltak. Jelenleg abban bíznak, hogy szeptemberben elkezdődik a tanítás, és újra tudnak majd véradásokat szervezni az oktatási intézményekben is. – A járvány megjelenése után bezárt az összes általános és középiskola, megszűnt a felsőoktatási intézményekben a tanítás, és ez természetesen a mi megyénkben is mínuszt okozott. Ezenkívül nagyon sok munkahelyen home office-ra váltottak át, nem voltak bent az üzemekben, így az ott szervezett véradások is elmaradtak – emlékezett vissza.

– Megmaradtak azonban a lakossági véradások, a megye szinte minden településén ott vagyunk valamilyen rendszerességgel. Azt tapasztaltuk, hogy jöttek az emberek, hiszen tudták, hogy szükségünk van rájuk. Az óvintézkedések miatt lelassult a véradás menete, hiszen az a szabály, hogy a véradó helyiségben legfeljebb öt véradó tartózkodhat. Így valamennyivel kevesebb önkéntest tudunk fogadni. Nagyon nagy köszönetünk a művelődési házak munkatársainak is, akik szükség esetén biztosították nekünk a helyszínt a véradásra, és aznapra kinyitottak – tette hozzá.

Aki teheti, adjon vért!

Szatmári Margit arról is beszélt, hogy a pandémia időszakában mintegy 30 százalékkal kevesebb önkéntes véradót fogadtak, donorokra azonban továbbra is szükség van. Éppen ezért arra kéri a lakosokat, hogy amennyiben egészségesnek érzik magukat, és az utóbbi 14 napban nem jártak külföldön, nem érintkeztek koronavírusos beteggel, és az elmúlt két hétben nem volt 37,5 Celsius-foknál magasabb lázuk, menjenek el vért adni. Az általános szabályok egyébiránt azok, hogy aki elmúlt 18, de még nem múlt el 65 éves, rendelkezik magyarországi lakcímmel, legalább 50 kilo­gramm, és egészségesnek érzi magát, adhat vért. A tetoválás és testékszer nem akadály, amennyiben azok készítése óta legalább fél év eltelt.

Mindazok, akik nem tartózkodnak megszokott vér­adási helyszínük közelében, a www.ovsz.hu, a www.voroskereszt.hu, vagy a www.ver­adas.hu oldalon megtalálhatják a hozzájuk legközelebb található véradás helyszínét. A megyeszékhelyeken lévő intézetek többségében a vér­adóknak lehetősége van időpontfoglalásra is a várakozási idő csökkentése végett – tájékoztatott az OVSZ.

Vass Kata

Szeptemberi véradások Hajdú-Bihar megyében

Szeptember 2.

10–12 óra: Bagamér, Művelődési Ház

13.30–16: Álmosd, Házasságkötő Terem. 14–17.30: Polgár, művház.

Szeptember 3.

9–12 óra: Földes, Rákóczi MGKFT. 13–16 óra Nagyrábé, Művelődési Ház.

Szeptember 4.

9–12 óra: Hajdúhadház, Művelődési Ház

Szeptember 5.

9–13 óra: Hajdúszoboszló, repülőtér.

Szeptember 7.

10–12 óra: Hajdúszoboszló, Hotel Silver.

14–16: Szoboszló városgazdálkodási zrt.

Szeptember 8.

9–11 óra: Szentpéterszeg, Faluház.

12–14 óra: Váncsod, Művelődési Ház.

Szeptember 10.

10–12 óra: Balmazújváros, polgármesteri hivatal. 13:30–15:30: Hortobágy, Titi Éva Faluház.

Szeptember 11.

11.30–17.30: Hajdúböszörmény, művelődési központ.

Szeptember 14.

14–18 óra: Hajdúnánás, művközpont.

Szeptember 15.

9–12 óra: Nádudvar, Kite Zrt. 15–17: Hajdúszovát, Óvoda és Mini Bölcsőde.

Szeptember 16.

9–13 óra: Nyírábrány, Művelődési Ház.

Szeptember 17.

9–11 óra: Debrecen, Tigáz Zrt. 14–17 óra Vámospércs, Egészségügyi Szakellátó

Szeptember 18.

12–17 óra: Berettyóújfalu, művház.

Szeptember 21.

12–17 óra: Balmazújváros, Irodaház.

Szeptember 22.

15–17.30: Ebes, Művelődési Ház.

Szeptember 23.

12–16 óra: Püspökladány, művház.

Szeptember 24.

14–16 óra: Debrecen, Görgey u. Óvoda.

Szeptember 25.

9.30–17.30: Hajdúböszörmény, Sillye G. Művelődési Központ.

Szeptember 28.

9–18 óra: Hajdúszoboszló, művház.

Szeptember 29.

10–13 óra: Egyek, könyvtár. 15–18: Nagyhegyes, művelődési ház.

Szeptember 30.

9–11 óra: Berettyóújfalu, Hunyadi M. Általános Iskola. 12–14: Biharkeresztes, művelődési ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában