fogadjunk örökbe!

2020.08.20. 20:05

Az ivartalanítással nem csak a betegségektől is védhetjük meg kedvencünket

Jobb örökbe fogadni kutyát, mint vásárolni, mert amellett, hogy segítünk, több szeretetet is kapunk tőlük.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egy kutya esetében nemcsak az a fontos, hogy a megfelelő körülmények között éljen, hanem elengedhetetlen, hogy a megfelelő korban ivartalanítva legyen. – A legfontosabb ok, amiért erre szükség van, az az, hogy ha megnézzük, milyen arányban találunk kóbor állatokat az utcán, és belegondolunk ezeknek az ebeknek a szaporodásába, arra nincs egy ország menhelyeinek sem elegendő befogadóképessége – válaszolta a Napló kérdésére Glázer Klaudia, a Pacsi Kutyamenhely Alapítvány elnöke.

Ha megszorozzuk hattal…

– Ebben az évben a beérkezett kutyák száma kétszázhatvan körül mozog, amelyeket az utcán találtunk, ők mind ivartalanítva lettek. Ezt a számot, ha egy átlagos alomszámmal, azaz hattal megszorozzuk, elképzelhetjük azt, hogy milyen kaotikus lenne, ha az a több mint ezer kóbor kutya az utcán bolyongana – folytatta. – Továbbá egészségügyileg is fontos az ivartalanítás, hiszen rengeteg dolgot ki lehet vele küszöbölni, mint a betegségeket vagy a daganatos elváltozásokat, és a viselkedésük is szelídebb lesz – tette hozzá.

Előnyök és hátrányok

Az ivartalanításnak a számtalan előnye mellett akad hátránya is, ha nem a megfelelő korban végzik el. – Az a csekély bekerülő, amelyik gazdis, általában már ivartalanítva van, ha nem, akkor a gazdával ivartalanításban állapodunk meg. Azonban azoknál, amelyek a tulaj által lemondva kerülnek hozzánk, nem jellemző az ivartalan állapot – részletezte az elnök.

„Az egyik legkiborítóbb esetünk az volt, amikor egy hozzánk került eb ugyan ivartalanítva volt, de állatorvos is megerősítette, hogy a műtétet nem szakember végezte, ez azonban állatkínzásnak minősül.”

– Ugyan a szaporodást megakadályozta vele, de majdnem a kisállat életébe került a beavatkozás – emelte ki. – Az ivaros kutyáknál a túlszaporodás mellett számtalan hátrány felléphet. Alapvetően a falkarendszerben nagyon régen csak az alfa-párnak volt joga utódokat nemzeni, minden más tagnak a hormonjai leestek, így a nemi szervük elcsökevényesedett; ez manapság nincs meg, ezért hormonális problémák lépnek fel, rosszabb esetben daganatok is – magyarázta. – Az egyik lakónknak akkora daganata volt, hogy kinyílt, és belehalt – folytatta.

„Az ivarosság agressziót okoz az állatok körében, így az egynemű kutyák gyakran ugranak egymásnak.”

Több oka is van annak, hogy manapság miért dönt egyre több ember az örökbefogadás mellett, amit maga a menhelyvezető is rendkívül fontosnak tart. – A sokat megélt kutyákon segítenek a befogadók egy addig meg nem tapasztalt szerető otthon és gazda képében, valamint a mai dizájner kutyáknak ára van – emelte ki Klaudia. – Van egy francia buldogunk, amelyik sohasem lesz gazdásítható, mert szívnagyobbodása van, valamint ugatni sem tud, mert a szaporító, akitől elkerült, elvágta a hangszálait, amikor a kutya ugatással jelezte, hogy nem szeretne a saját ürülékében élni – osztotta meg.

Fájdalmat okoznak

– A szaporító egy olyan személy, aki arra sem veszi a fáradságot, hogy az alaptudást megszerezze, mielőtt tenyészteni kezdi a kutyákat. Nem tudják, hogyan kell a genetikai problémákat kiküszöbölni, ezért sokszor beteg állatot adnak el. Nem törődnek azzal, hogy milyen fájdalmat és traumát okoznak az állatnak, illetve az őt megvásárló családnak a későbbiekben – jelentette ki. – Sok olyan kutyánk van, amelyeket nem akarnak örökbe fogadni szívférgesség miatt, mert ettől megijednek az emberek, pedig ez a betegség nem örök életű, hanem nehezen, de gyógyítható – fogalmazott.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában