a forgalmat is korlátozzák

2020.07.27. 08:16

Megkezdődtek a pályarekonstrukciós munkák Debrecen belvárosában

A villamospálya-karbantartás munkálatai három hétig tartanak.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Már a kora reggeli órákban villamosok sorakoztak a debreceni Nagytemplom mellett, a sínek teljes hosszán ugyanis a következő néhány hétben nem járhatnak a közösségi közlekedés járművei. Városszerte táblák jelzik az utasoknak, hogy milyen változások léptek életbe a villamospálya felújítása miatt, sokak számára azonban már nem meglepő ez a munkafolyamat. A július 27-től augusztus 16-ig tartó karbantartás során kicserélik a Gambrinus köznél a 2002-ben beépített vágánykapcsolatot, valamint az 1-es villamos vonalán, a Péterfia utca és Nagyerdei körút közötti pályaszakaszon összesen tíz helyszínen végeznek síncserét.

– Minden évben nyáron egy hónapig eltart, már megszoktuk. Ugyan még reggel eljutottam a belvárosba, de már hazafelé nem tudok a megszokott módon utazni – mondta a Naplónak egy debreceni járókelő.

Pótlóbuszok járnak

Napközben a villamosra várók bőszen vizsgálták a megállókban az információs táblát, azonban nem mindenkinek volt egyértelmű, hogy milyen útvonalon közlekedhet a felújítás ideje alatt. – Nehezen lehet tájékozódni, nem érthető a tájékoztató tábla, mert nem jelzi pontosan honnan indulnak a pótlóbuszok. Meg kell kérdeznem a járókelőket, különben nem tudok tájékozódni – mondta el Szentesi Sándorné a Naplónak. – Nem először tapasztalom a pályakarbantartást, de ilyen még nem volt. Messze vannak a villamosvonaltól a pótlóbuszok indulási pontjai. Sokkal közelebb szokott megálló lenni – vélekedett Károlyi Zsigmondné.

A háromhetes pályakarbantartás ideje alatt nem közlekednek a villamosjáratok a Nagyállomás és a Kálvin tér között, továbbá az 1-es villamos teljes vonalán, helyette villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat. Emellett néhány autóbusz terelőútvonalon közlekedik, így a szokásos megállóhelyek némelyikét kihagyják a sofőrök, hiszen a lezárt szakaszok miatt nem megközelíthetőek a buszvárók.

Zsákutcába futnak

Az autósok hétköznapjait is befolyásolja a pályafelújítás, a Gambrinus köznél lévő útszakaszt teljes szélességében lezárták. Ezt már a karbantartás első napján észlelhették a közlekedés résztvevői. Ottjártunkkor a Szent Anna utca felől a Piac utcára kanyarodó sofőrök meglepődve tapasztalták, hogy az említett útszakaszon munkagépek sorakoznak, emiatt néhány méter megtétele után kénytelenek visszafordulni. A forgalmat ezen az útszakaszon a Mester utca felé terelik. A Péterfia utcán, valamint a Nagyerdei körúton pedig sebességkorlátozásra és sávszűkületre számíthatnak a volán mögött ülők, amíg tartanak a karbantartási munkálatok.

Az utazás megkezdésekor érvényesített vonaljegy az átszállás után is használható, azonban azt mindkét járművön érvényesíteni kell, a vonaljegy két végén – hívta fel az utasok figyelmét a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. hivatalos közösségi oldalán.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában